Tommy Myllymäkis skomakarlåda

59 röster
ca 45 m
4

Klassisk rätt med fluffigt potatismos med salt sidfläsk och en riktigt god köttbit med rödvinssås.

Visa mer
ca 45 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 gul lök
  • matolja, till stekning
  • 4 kvist timjan
  • 2 dl rött vin
  • 3 dl kalvfond
  • 600 g potatis, till mos
  • 200 g smör
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,75 dl grädde
  • 200 g rökt sidfläsk, i bit
  • 1 purjolök
  • salt
  • svarpeppar
  • 600 g fin biff, i 4 skivor
  • maizenaredning
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Börja med rödvinssåsen, skiva löken tunt och stek mjuk i matolja.
  2. Tillsätt svålen från sidfläsket som ger smak till såsen men lyfts ur innan servering. Tillsätt några kvistar timjan och rödvin. Låt såsen reducera till hälften. Slå på fonden. Låt sedan såsen koka ner till hälften på låg värme.
  3. Koka potatisen mjuk, krossa den och blanda med smör, mjölk och grädde medan potatisen är varm. Vispa upp till ett fluffigt potatismos.
  4. Skär ner sidfläsket till små kuber och strimla purjolöken fint.
  5. Salta och peppra köttet, stek sedan i olja och smör, cirka 2-4 minuter per sida. Låt köttet vila innan servering, stek då sidfläsk och purjolöken krispigt.
  6. Servera med potatismos i botten, fortsätt med köttbiten, toppa med sås och stekt sidfläsk och purjolök.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...