Kycklinggryta med saffran och ris

NYHET
Kycklinggryta med saffran och ris
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Kycklinggryta med saffran och ris

18 ingredienser

En smakrik kycklinggryta med saffran och kryddor, serverad med basmatiris och smörstekta och syrliga berberisbär. En lättlagad middag full av färg och arom som också passar suveränt i matlådan.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Gryta

  • 0,5 g saffran
  • 0,5 dl vatten, ljummet
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g kycklingbröstfilé
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk paprikapulver
  • 4-5 msk tomatpuré
  • 4 dl vatten, kokhett
  • 1 kycklingbuljongtärning (eller 1,5 msk konc kycklingfond)
  • 0,5 citron, saften
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 4 port basmatiris
  • 0,5 dl berberisbär
  • 10 g smör, till stekning

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Blanda saffran i ½ dl ljummet vatten och låt stå medan du förbereder övriga ingredienser.
  2. Finhacka lök och vitlök. Skär kycklingen i mindre bitar.
  3. Hetta upp lite olja och smör i en gryta. Bryn kycklingen tills den får fin färg. Lyft ur och lägg åt sidan.
  4. I samma gryta, tillsätt vid behov lite mer fett. Fräs löken mjuk, tillsätt vitlök, gurkmeja och paprikapulver.
  5. Rör ned tomatpurén och låt den fräsa någon minut. Tillsätt saffransvattnet.
  6. Häll i det kokheta vattnet och buljongtärningen eller fonden. Rör om.
  7. Lägg tillbaka kycklingen och låt sjuda tills den är genomstekt och såsen har tjocknat något. Smaka av med salt, peppar och citronjuice.
  8. Hetta upp 10 g smör i en liten panna och stek berberisbären snabbt så de mjuknar.
  9. Servera grytan med basmatiris och toppa med berberisbär.