En middag för alla som älskar svensk husman. Här gör Stefan klassiska wallenbergare i lite mindre format och bjuder dem med klassiska tillbehör som len potatispuré, mjälla ärter och rårörda lingon samt brynt smör.
Rör ihop lingon och socker. Låt stå i rumstemperatur i ca 1 timme, rör då och då så att sockret smälter.
Wallenbergare
Se till att mixerbunke och mixerkniv som färsen ska mixas i är riktigt kalla, ställ dem i frysen en stund innan du börjar. Färs, äggula och grädde ska också vara iskalla. Blir smeten för varm under mixningen riskerar den att spricka.
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa färs, salt och peppar i den kalla mixerin tills det går ihop ordentligt, det brukar bli en klump som går runt i mixern, det är ett gott tecken. Fortsätt att mixa och tillsätt äggulor samt grädde i fin stråle under fortsatt mixning. Mixa inte för länge, då riskerar smeten att bli varm och spricka.
Forma små fina biffar à 75 g. Vänd dem i ströbröd.
Stek dem i rikligt med smör i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form. Tillaga dem färdigt i ugnen ca 5 minuter.
Potatispuré
Skala och koka potatisen.
Koka upp grädde och mjölk under tiden som potatisen börjar bli klar, håll varmt.
Häll av och pressa potatisen. Vispa hastigt ihop den med en ballongvisp. Häll ner gräddmjölk och smör och vispa till en fin luftig puré. Smaka av med salt och muskot.
Smörkokta ärtor
Koka upp vatten, smör, salt och lök i en kastrull. Lägg ner ärtorna och sjud några minuter.
Lägg upp alla komponenter på tallrikar och ringla över lite brynt smör.