7 goda matsvampar artikel

7 goda matsvampar att lägga på minnet

Gul kantarell, trattkantarell, rödgul trumpetsvamp och karljohansvamp är klassiska matsvampar de flesta känner till och mer än gärna plockar - men det finns så många fler goda svampar ute i våra svenska skogar. Här är 7 matsvampar som är värda att lägga på minnet!

Blek taggsvamp

Den här svampen kan verkligen konkurrera med den gula kantarellen – en del tycker faktiskt att blek taggsvamp till och med är godare. Vitaktiga, något rosa, matt hatt med en undersida av små fina taggar. Även foten har vitaktig färg och taggarna kan växa ner en bit på foten. Sällan maskäten och enkel att rensa!

Växer: Hela Sverige i mossig bland- och barrskog.
Smak: Fast kött med pepprig smak. Perfekt att smörsteka och lägga på svampmackan eller tillsätta i i grytor och pastasås.
Farliga förväxlingssvampar: Inga


Mandelriska

Mandelriskan är en riktigt speciell matsvamp - den doftar och smakar skaldjur! Perfekt för vegetarianer eller skaldjursallergiker. Testa att byta ut skaldjuren mot mandelriska i en dillsås eller matpajer.

Hatten är matt i orange, gulbrun eller rödbrun medan foten är något blekare men i samma färgton. Du känner enkelt igen svampen om du skär ett snitt i skivorna, då söndrar den små vita mjölkdroppar som sedan blir bruna när de kommer i kontakt med syre. Svampen färgar av sig så lägg den helst i en separat korg och ha handskar på dig när du rensar.

Växer: Södra-mellersta Sverige, gärna i backar med lite fritt runt sig. Helst med ek eller gran.
Smak: Mild smak av skaldjur med fast, kompakt kött.
Farliga förväxlingssvampar: Inga giftiga, men kan förväxlas med andra riskor.


Blodriska

En god klassisk matsvamp som är enkel att känna igen. När du bryter av en bit av svampens hatt kommer det nämligen ut en orangefärgad saft (som blir grön när den torkar in). Hatten är orangefärgad och du kan ofta se svaga cirkelformade zoner eller att den är grönfläckig (det betyder inte att den är dålig).

Växer: Hela Sverige tillsammans med gran. Trivs bäst i fuktig mark.
Smak: Mild och god och lite kryddig smak. 
Farliga förväxlingssvampar: Inga. Men den är lätt att förväxla med andra ätliga riskor.


Fårticka

Hatten är vit och ljus, men kan också gå åt det gråbruna hållet. Foten har samma ljusa färg och på undersidan av hatten sitter ett fint rörlager. Fårtickan är vanlig, stor och har fast kött - en perfekt matsvamp helt enkelt.

Växer: Hela Sverige i mossig barrskog
Smak: Mild smak med fast kött. (Färgen ändras vid matlagning). Fårtickan har många gånger använts som köttsubstitut och är perfekt att fylla ut köttfärsen med, eller helt enkelt använda finhackad som vegofärs.
Farliga förväxlingssvampar: Inga. Däremot kan den förväxlas med den ätliga brödtickan.

Svart trumpetsvamp

Det här är en riktig delikatessvamp! Svampen växer gärna tillsammans med hassel och ek, men den kan vara svår att hitta bland löven eftersom de faktiskt ser ganska lika ut. Får du syn på en svart trumpetsvamp, sätt dig på huk och speja efter fler bland löven. 

Den svarta trumpetsvampen är tunn och trumpetformad med svart till gråbrun hatt. Foten är ihålig och i samma färg som hatten eller i en ljusare ton. Precis som rödgul trumpetsvamp är det lätt att torka och passar i all typ av matlagning.

Växer: Södra-mellersta Sverige, gärna vid hassel och ek.
Smak: En kryddsvamp med kraftig smak - en riktig delikatess i risotto eller till pasta.
Farliga förväxlingssvampar: Inga.


Stolt fjällskivling

En god och populär matsvamp. Hatten har uppsprickande bruna fjäll mot en vit botten med vita skivor på undersidan. Foten är vit och ihålig med ett brunvattrat mönster och en ring som är lätt att lossa.

Växer: Mellansverige, gärna i skogsbryn i löv- och barrskog.
Smak: En god delikatessvamp med nötig smak. Tips! Gör vegetariska Mushroom n'chips >>
Farliga förväxlingssvampar: Kan förväxlas med panterflugsvamp! Regel att komma ihåg: Stolt fjällskivling har bruna fjäll på ljus botten och panterflugsvamp ljusa fläckar på brun botten. Dessutom är fjällskivlingens fot ihålig och brunvattrad medan panterflugsvampens fot är helvit.


Sandsopp

Sandsoppen är en av våra vanligaste svampar. Du känner igen den på dess små mörka ”fräknar” på den gulbruna hatten. Under hatten ser du ett grågult rörlager som ofta blir lite blått om du trycker på det. Även svampköttet mörknar om du skär upp svampen. 

Växer: Hela Sverige, gärna på tallhedar och i barrskog.
Smak: Torka sandsoppen! Annars kan smaken vara något syrlig.
Farliga förväxlingssvampar: Inga giftiga, men kan förväxlas med andra ätliga och oätliga soppar. 


Källa: Svampguiden.com och Eva Allestedt, svampkonsulent
Foto: Eva Allestedt