Mushroom n’chips
Mushroom n’chips
16 ingredienser
I Toscana är friterad svamp en vanlig sidorätt på restaurangerna. Den här rätten påminner dock mer om britternas fish n’ chips.
Ingredienser
- 1 l stolt fjällskivling, portabella eller annan storhattig svamp
- salt
Majonnäs
- 1 äggula
- dl kapris
- 1 tsk citron, pressad
- 1-2 krm salt
- svartpeppar
- 1,5 dl majsolja
- ev vatten
Till panering och fritering
- vetemjöl
- 4 ägg, uppvispade
- 2 dl ströbröd (gärna pankoströbröd)
- 1 l matolja
pommes frites
- 6-7 fasta potatisar, skalade (cirka 800 g)
- 1 l majsolja (eller enkel rapsolja)
- salt
Gör så här
- Börja med majonnäsen. Rör ihop äggula, kapris, citronsaft, salt och peppar i en skål.
- Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och sedan i en tunn stråle tills blandningen blir och tjock. Späd med lite vatten om majonnäsen behöver tunnas. Smaka av.
- Skär potatisen i stavar, cirka 1 ½ cm tjocka. Skölj och torka dem med en handduk.
- Värm oljan till cirka 160°. Lägg ner potatisstavarna och fritera i cirka 10 minuter, tills de är nästan mjuka men ännu bleka. Ta upp med hålslev och låt droppa av i ett durkslag.
- Hit kan man förbereda 1 dygn i förväg.
- Panera hattarna noga genom att doppa dem först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd.
- Om paneringen inte täcker, panera då en gång till.
- Värm oljan till 180° och fritera svampen i 2–4 minuter tills den får en fin gyllene färg. Salta.
- Fritera potatisstavarna fina och gyllene en gång till i den varma oljan.
- Servera svampen med majonnäs, pommes frites och en citronklyfta vid sidan om.