Risotto med svart trumpetsvamp

Risotto med svart trumpetsvamp
Foto: TV4
Caroline Freyschuss
Caroline Freyschuss

Risotto med svart trumpetsvamp

Av: Caroline Freyschuss

Från: Sveriges mästerkock

20 ingredienser

50 min

Lyxig och krämig risotto med den fantastiska svampen svart trumpetsvamp. Servera med friterad persilja och parmesanost.

Ingredienser

portioner

Friterad svart trumpetsvamp ochfriterad persilja

  • 0,5 l frityrolja (eller rapsolja/matolja)
  • 10 svart trumpetsvamp
  • 1 kruka färsk kruspersilja

Risotto

  • 350 g carnaroliris
  • 300 g svart trumpetsvamp
  • 2 bananschalottenlökar (stora)
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 100 g parmesanost
  • 1,5 l umamibuljong (eller svampbuljong)
  • 2 dl torrt vitt vin (ej ekfatslagrat)
  • 1 kruka persilja
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • salt
  • svartpeppar

Stekt svart trupmetsvamp

  • 250 g svart trumpetsvamp
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

Friterad svart trumpetsvamp oc friterad persilja

  1. Hetta upp olja till 180 grader
  2. Lägg sedan först i svampen och fritera i ca 2 minuter, lägg sedan över på hushållspapper för att låta oljan rinna av. Salta!
  3. Sedan lägger du i persiljan och friterar i 30 sekunder, lägg även detta på papper och låt torka.

Risotto

  1. Koka upp umamibuljong och lägg i 100 g svart trumpetsvamp. Svetta finhackad lök och resten av svampen i olja och 50 g av smöret i en stor stekpanna eller kastrull. När löken blivit glansig och mjuk, tillsätt riset och finhackad vitlök och stek ytterligare 3 minuter. Häll sedan på vinet och låt koka in i riset helt. Häll sedan stegvis i buljong med en soppslev och smaka av regelbundet tills att riset nästan är helt klart. Det är viktigt att du inte häller i all buljong direkt utan tillsätt lite i taget så att riset hinner suga upp buljongen innan du tillsätter mer, glöm inte att röra om hela tiden. När riset bara har en liten kärna kvar i mitten så stänger du av plattan, sedan tillsätter du resten av smöret, finriven parmesanost, citronzest, finhackad persilja och smakar av med salt och peppar.

Stekt svamp

  1. Hetta upp en stekpanna ordentligt, stek sedan den svarta trumpetsvampen (stek den hel och inte hackad) i smör och smakar av med salt och peppar. Du vill bara att svampen ska bli mjuk och suga upp smöret, så stek den bara någon minut.

Servering

  1. Lägg upp risotton i en djup tallrik, ringla över en fin olivolja och toppa med den stekta svampen, parmesanost, den friterade svampen och friterad samt färsk persilja. Avsluta med nymald svartpeppar på toppen.