Så lätt groddar du groddar

Så lätt groddar du!

Förmodligen har du stött på solrosskott och ärtskott i grönsaksdisken. Men visste du att det är superlätt att grodda själv? Och hur nyttigt och gott det är med groddar och skott? Dessutom är det ett riktigt mysigt pyssel för båda stora och små - året om!

Så lätt groddar du solrosskott Att linser, bönor och frön är nyttiga är det inget snack om. Men visste du att det blir till och med ännu nyttigare när du groddar dem? Genom groddning frigörs ännu mer vitaminer, mineraler och antioxidanter från baljväxterna och blir därmed ännu lättare för kroppen att ta upp.

Det finns en hel uppsjö av olika fröer, bönor och ärtor som går att grodda - och grodda det kan du göra året runt! Att grodda är både enkelt och går riktigt snabbt.


Så hur groddar man då?

1. Börja med att välja en rymlig glasburk, så groddarna har plats att växa. 1 msk Alfalfa-frön ger exempelvis hela 5 dl groddar! Häll upp Alfalfa-frön i burken tillsammans med ljummet vatten. Låt dem ligga och dra sig i vattnet runt 6 timmar. 

2. Spänn en silduk eller tunt nät (ex. nylonstrumpor eller gasväv) över burköppningen med en gummisnodd eller snöre.

3. Häll av vattnet och ställ dem mörkt i en temperatur runt 20-25 grader.

4. Det viktiga är att groddarna inte torkar ut. Skölj fröna 2-3 gånger om dagen.

5. Efter några dagar i mörker har groddarna tittat ut, ställ dem i dagsljus så att de blir gröna och fina.


Så lätt groddar du rödbetsgroddar Generellt kan man säga att mindre frön (som alfalfa, krasse, rödbeta, broccoli) går bra att odla i en fuktig burk eller på blött hurshållspappaer, medans större frön som solrosfrön och ärtor odlas i jord.
Fröer, böner och linser kan du köpa på din matvarubutik, hälsokost eller också i fröhyllan i blomsterbutiken.

Goda recept med groddar

POPULÄRT
Mack-Gyver macka med morotshummus och panerad rödbeta