Hummus bowl med rostad pumpa, belugalinser och haricots verts

Hummus bowl med rostad pumpa, belugalinser och haricots verts
Foto: Fanny Hansson
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Hummus bowl med rostad pumpa, belugalinser och haricots verts

15 ingredienser

30 min

En krämig hummus blir snabbt och enkelt en god, mättande och näringsrik bas för en enkel lunch eller middag. Här är hummusen toppad med ugnsrostade grönsaker (välj sort efter säsong), vackra belugalinser och groddar, för extra mycket näring och krisp. /Therese

Receptet kommer ur boken The new green protein av Therese Elgquist, Bonnier fakta. 

Ingredienser

portioner
  • 2 förp färdigkokta kikärtor ((à 230 g avrunnen vikt))
  • 2 msk tahinipasta (ljus)
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 1 msk citronsaft (ekologisk)
  • 1 pumpa (t ex hokkaido eller butternut)
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 100 g haricots verts
  • 1 tsk torkad mynta
  • 1,5 dl belugalinser, torkade (eller 3 dl kokta)
  • 20 g rödbetsgroddar (eller alfaalfagroddar)
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl salladsmix
  • havssalt (eller bergsalt)
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Häll av spadet från kikärterna och skölj dem. Mixa tahini och vatten med stavmixer eller i matberedare tills det är krämigt, tillsätt kikärter, spiskummin och citronsaft och mixa till en slät hummus. Smaka av med salt och peppar.
  3. Dela och skär bort skalet från pumpan. Gröp ur kärnorna. Skär pumpan i mindre bitar, lägg dem på en ugnsplåt och blanda med olja och en nypa salt. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  4. Skölj av haricots vertsen och blanda dem med pumpan på plåten när halva tiden återstår. Strö över myntan när pumpan är klar.
  5. Koka beluglinserna enligt instruktionerna på förpackningen.
  6. Fördela hummusen på tallrikar. Strö över belugalinser och lägg pumpa och bönor ovanpå. Toppa med groddar och valnötter. Servera med salladsblad.