Bovetebröd med nötter och frukt

Bovetebröd med nötter och frukt
Foto: Malte Danielsson
Ulrika Davidsson porträtt
Ulrika Davidsson porträtt

Bovetebröd med nötter och frukt

14 ingredienser

Ett saftigt och nyttigt bröd som håller magen i form och mättar länge. Dessutom är det förföriskt gott. /Ulrika Davidsson

Receptet ger 1 limpa.

Brödet går utmärkt att frysa.

Jag rekommenderar att äta 1-2 skivor på morgonen och bygga på höjden det vill säga, lägg på naturell keso, ägg, avokado, kalkonskivor, tomat, paprika, groddar mm. Serveras gärna med ett stekt ägg och lite grönt. /Ulrika Davidsson

Ingredienser

  • 4 dl dinkelmjöl, fullkorn
  • 1 dl bovetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 0,5 dl rågkross
  • 0,5 dl linfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl hasselnötter, hackade
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 1 äpple
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 2 msk honung
  • 4,5 dl yoghurt (gärna ekologisk)
  • 1 msk blandade frön t ex pumpafrön och solrosfrön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Riv äpplet grovt.
  4. Skär aprikoserna i små bitar.
  5. Rör ner honung, yoghurt, äpple och aprikoser.
  6. Blanda smeten och lägg i en smord och mjölad brödform.
  7. Toppa med frön och havregryn.
  8. Grädda i nedersta delen av ugnen i ca 1 timme.
  9. Ta ut brödet, stjälp upp det på ett galler och låt svalna.