Tea tårtkurs maräng o klövertårta

Så får du till en perfekt tårta – 5 konditorsknep

Hur ska egentligen konsistensen på lösvispad grädde vara? Vad är en ganache och hur får man till en luftig tårtbotten? I Teas tårtkurs går hon in på djupet bland konditorsknepen och hjälper dig få till den där perfekta tårtan!

Du behöver rätt verktyg och bra råvaror. Men framför allt tid och övning. Vi har frågat Tea om de bästa knepen för att få till en konditorsnygg (och god) tårta!

1. Få till en hög och luftig tårtbotten

Tre enkla råd för att få till tårtbotten är: Stressa inte igenom något moment, läs receptet noga och baka i ugnen tills bottnen är helt klar. Lär också känna din ugn. Temperatur och tillagningstid är bara riktlinjer och kan skilja sig mycket mellan ugn och ugn. 

2. Lägg tid på fyllningen

Stressa inte och matcha rätt typ av fyllning till rätt typ av tårta - då har du kommit långt! Fyllningar med gelatin ska alltid sätta sig minst 12 h för att få bäst resultat. Och tänk på att alltid tina frysta tårtor i kylen och inte ute i ett varmt kök. Då tinar de inifrån ut och inte utifrån och in. 

Tips! Lär dig mer om fyllningar i Teas tårtkurs

3. Dela upp bakningen, du behöver inte göra allt på samma gång

Många gör misstaget att de stressar igenom tårtbaket. Det tar tid att baka så dela hellre upp bakningen istället. Ofta kan du göra botten en dag, fyllning en annan dag och montering en tredje dag. Du kan förvara delarna i kyl och i frys. Jag tror att det är alldeles för många som står och gråter i köket med prestationsångest att uppnå (oftast bara ens egna) förväntningar på morgondagens tårta.

4. Investera i rätt verktyg

Använd en tyll när nu spritsar på grädde, ganache eller maräng. Det blir snyggare och mer proffsigt. För att få rakare kanter på tårtan, tänk på att använda tårtplast. 

5. Tänk efter innan du dekorerar

Se till att dekorationen är relevant. Lägg inte något på tårtan som inte har något där att göra. En tårtas högsta prioritet borde alltid, enligt mig, vara smaken!

Vill du lära dig mer om tårtor, perfekta fyllningar och fluffiga bottnar? Köp Teas tårtkurs! Läs mer här

Senaste recepten