Dukning CK 3

Lyckas med dukningen - Catarina Königs bästa tips

Det finns ju inget härligare än att bjuda in vänner och familj till härliga middagar. Maten står såklart i fokus men minst lika viktigt är ju nästan dukningen! Vi frågade Catarina König, drottningen av guldkant, hur hon tänker när hon dukar hemma. Här hittar du tips på färger ton i ton, låga buketter och lite vett och etikett.


Vilka är dina bästa tips för att förgylla en dukning?

Att ha en snygg duk, eller fina underlägg. En servis där man matchar servetter med toner av servisen. Jag älskar att ta upp färger i allt. Sedan tycker jag det känns extra lyxigt med tygservetter och servettringar.

Hur tänker du när du dukar?

Jag tänker färg, textur och perfektion. Snygg servis, snyggt vikta servetter eller servettringar som känns lyxigt. Jag tänker att blommorna på bordet skall vara i någon färg som lyfter någon färg i servisen, eller i servetterna. Jag tänker nog alltid Less is more när jag dukar. Enkelt är snyggt!

Vad är ett ”måste” för dig när du dukar?

Ett måste för mig är putsade tallrikar, bestick och glas. Det är superviktigt för mig att det blänker och ser fräscht ut för gästen.

Hur skiljer sig en dukning åt ifall du bjuder tjejkompisar/familj på middag?

När jag dukar för tjejkompisarna så blir det nog lite fler små detaljer på bordet. Små vattenglas med snygg karaff att hälla vattnet ur, underlägg för vinflaskan. Lite extra snygga vikta servetter och lite fler ljuskällor.

Hur tänker du när du väljer blommor till en dukning?

Precis som jag nämnt tidigare så gillar jag att ta upp färger ur servisen i form av blommor. Det är så snyggt att plocka upp färg från olika delar. Dessutom tänker jag att buketterna inte skall vara allt för höga, då blir det svårt att se varandra och föra konversationer utan något som stör i mitten.

Det är ju en del skillnad på dukning förr och nu. Finns det något gammalt husmorsknep som du alltid tar till när du dukar?

Haha, ja jag minns när vi hade middagar hemma förr när jag var liten. Då satte man ju ner servetterna i glasen som strutar. Det kan jag göra ibland hemma faktiskt. Barnen tycker det känns lite mer "kalasigt"

Något sista tips och tricks kring dukning?

Jag tycker man skall läsa på hur besticken egentligen skall ligga, samt hur glasen faktiskt skall stå framför sig. Det är många som inte vet det har jag märkt..

  • Kniven på höger sida med det vassa på kniven in mot tallriken
  • Gaffel på vänster sida.
  • Glas används från höger till vänster vilket betyder att vattenglaset alltid skall stå längst ut till höger (eftersom det används hela tiden), sedan kommer förrättsglas (vitvin), varmrättsglas (rödvin), och dessertglas om det finns.

Recept av Catarina König