Kanelbullens dag 4 oktober - så bakar du godaste bullarna

4 oktober varje år firar vi kanelbullens dag, för varför inte? Här är knepen som ger saftigare, godare och maffigare bullar!

Klappa takten alla bagarbarn/ Bullfest, bullfest hela da´n

Kanelbullens dag instiftades av Hembakningsrådet 1999 när de firade sitt fyrtioårsjubileum. De ville hylla hembakningstraditionen genom att lyfta fram och hylla en svensk fikafavorit, och vad passar då bättre än den internationella kändisen kanelbullen? Kanelbullens dag fick snart ta plats i almanackan och det blir mer och mer populärt att fira med en extra kanelbulle eller två just den 4 oktober. 

4 konditorknep när du ska baka kanelbullar

  • Smält inte smöret! Då behöver du nämligen mer mjöl för att göra bulldegen stabil. Jobba in rumstempererat smör istället! Lita inte heller blint på mängden mjöl i receptet utan ta lite i taget tills du ser att det räcker.​
  • Knåda som en tok! (eller använd helst hushållsassistent). Glutentrådarna behöver jobbas fram och det är de som gör att du får en ljuvligt luftig bulle sen när du skjutsar in dem i ugnen. Börja på låg hastighet och öka upp tills degen är riktigt smidig och du kan dra i den utan att den spricker. 
  • Snåla inte med fyllningen för belöningen blir nämligen godare och saftigare bullar!
  • Pensla med sockerlag efter gräddning så blir bullarna lyxigt blanka och håller sig bättre.

Roy Fares recept på kanelbullar >>

Redo att börja baka? Här är bästa låtarna att spela för att komma i kanelbullestämning! (Öppnas i Spotify)

Bullfest! - Sigge Fürst >>

Depressiva tankar kan ibland kompenseras med kaffe och bullar - Tage Danielsson >>

Recept på kanelbullar och andra bullar