Knådfria kanelbullar
Knådfria kanelbullar
15 ingredienser
40 min + tid att jäsa
Saftiga kanelbullar som är helt knådfria - du behöver alltså inte knåda dem för att få till perfektion. Enkelt och gott när det är som bäst, perfekt inför kanelbullens dag den 4 oktober!
Ingredienser
Deg
- 1,5 tsk torrjäst
- 1,5 dl strösocker
- 150 g normalsaltat smör, kallt
- 5 dl mjölk
- 0,5 tsk malen kardemumma
- 2 tsk vaniljsocker
- 15-16 dl vetemjöl
Fyllning
- 200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 msk vetemjöl
- 2 msk malen kanel
Topping
- 1,5 dl strösocker
- 1 dl vatten
- pärlsocker, att strö över
Gör så här
- Blanda alla ingredienser till degen i en stor bunke, spara 6-7 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
- Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk men inte torr.
- Olja in en större bunke och lägg i degen. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
- Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
- Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan.
- Gör ett treslag och kavla plattan jämnt.
- Skär i tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare.
- Forma bullarna till snurror eller nystan. Anv ev en remsa till så du får höjd på bullarna.
- Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.
- Grädda i mitten av ugnen ca 10–12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.
- Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Blandningen ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.
- Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och strö över pärlsocker.
- Låt svalna på galler under en kökshandduk.