Saftigaste kanelbullarna

POPULÄRT
Saftigaste kanelbullarna
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Saftigaste kanelbullarna

19 ingredienser

3 h

"Alltså, en riktigt saftig hemmagjord kanelbulle (med MYCKET kanel) och en ordentlig kopp kaffe. Kan det blir bättre än så?" /Camilla Hamid

Ingredienser

portioner stycken

Kanelfyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 5 tsk malen kanel
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 msk vatten

Vetedeg

  • 50 g jäst, rumstempererad
  • 500 g mjölk, rumstempererad [5 dl]
  • 1 msk malen kanel
  • 250 g smör
  • 200 g strösocker [2 dl]
  • 1 kg vetemjöl [16,5 dl]
  • 1 tsk salt

Pensling

  • 1 ägg
  • ca 1 krm salt
  • vatten
  • pärlsocker (till garnering)

Sockerlag

  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Gör så här

Kanelfyllning

  1. Blanda ihop alla ingredienser till kanelfyllningen till en jämn och bredbar smet.

Vetedeg

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin på låg hastighet och lite längre om du kör för hand.
  4. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×40 cm.
  5. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  6. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln.
  7. Ta en remsa och vira runt fingrarna. Avsluta med att vika in kanten av remsan under bullen. Spela gärna klippet (se tips nedan) för att se hur man snurrar bullarna.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).

Pensling

  1. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.

Sockerlag

  1. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.

Tips! Spela gärna klippet som finns i Camillas recept på kardemummabullar för att se hur hon snurrar degremsorna till snygga bullar.