Kanelgifflar

POPULÄRT
koket.se
Kanelgifflar
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Kanelgifflar

13 ingredienser

2 h 30 min

Roy Fares recept på hembakade kanelgifflar, ett perfekt alternativ till de klassiska snäckorna.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Vetedeg

  • 25 g jäst
  • 250 g standardmjölk [2,5 dl]
  • 570 g vetemjöl [9,5 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 3 g salt [0,5 sk]
  • 7 g malen kardemumma [1,5 msk]
  • 90 g farinsocker [1 dl]
  • 100 g smör

Fyllning

  • 80 g farinsocker [1 dl]
  • 150 g smör
  • 15 g malen kanel [2,5 msk]

Garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula jästen i bunken till din matberedare, värm mjölken till fingervarmt och slå det över jästen, blanda runt så att jästen löser upp sig.
  2. Tillsätt resterande ingredienser, ta inte allt mjöl på en gång, förutom smöret.
  3. Blanda ihop degen långsamt med krok i några minuter. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret i omgångar. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat glutentrådar och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
  4. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 30 minuter. Under tiden kan du blanda ihop fyllningen.

Fyllning

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.
  2. Kavla ut degen 3 mm tjock och cirka 95- 100 cm bred och 20 cm hög.
  3. Stryk på ett jämt lager med fyllning. Rulla ihop degen till en lång rulle. Dela i 4-5 cm breda bitar, (cirka 20 stycken) lägg på plåt med bakplåtspapper och platta till varje bulle lite lätt med handen. Låt jäsa minst 90 minuter under plastfolie.
  4. Sätt ugnen på 190 grader, varmluft.
  5. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 9 - 11 minuter, ta ut och låt svalna helt.