Kardemummabullar med rabarber, vaniljkräm och havresmul

koket.se
Kardemummabullar med rabarber, vaniljkräm och havresmul 01
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Kardemummabullar med rabarber, vaniljkräm och havresmul

26 ingredienser

2 h

De här kardemummabullarna är något utöver det vanliga! Med rabarber, vaniljkräm och havresmul blir de en riktig sommarfröjd.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats

Vetedeg

  • 1 förp jäst (färsk) [50 g]
  • 5 dl standardmjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl vit sirap
  • 15-16 dl vetemjöl
  • 150 g smör, rumsvarmt

Kardemummafyllning

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl farinsocker, mjukt
  • 2 msk kardemummakärnor, nymalda
  • 0,5 msk vetemjöl

Vaniljkräm

  • 3 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 dl standardmjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
  • 25 g smör, rumsvarmt

Pajsmul

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 msk strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl [90 g]
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 tsk bakpulver

Utbakning

  • 3-4 stjälkar rabarber (medelstora)
  • 1 ägg, uppvispat

Servering

  • florsocker

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula ner jästen i en skål eller bunke.
  2. Värm mjölken i en kastrull till 37 grader.
  3. Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
  4. Blanda ner ägg, salt, sirap och tre fjärdedelar av mjölet. Arbeta ihop till en deg med köksassistent eller med en elvisp med degkrokar.
  5. Tillsätt resten av mjölet lite i taget och arbeta sedan degen i 5 minuter.
  6. Klicka i smöret och arbeta degen i ytterligare 10 minuter.
  7. Täck skålen med plastfolie och en kökshandduk och låt degen jäsa i 45 minuter.

Kardemummafyllning

  1. Rör ihop smör, farinsocker, nymalda kardemummakärnor och mjöl till fyllningen.

Vaniljkräm

  1. Blanda ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker för hand i en skål.
  2. Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
  3. Häll den varma gräddmjölken med vanilj i ägguleblandningen. Rör hela tiden och häll snabbt tillbaka i kastrullen.
  4. Värm på låg till medelvärme, rör hela tiden tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka, då blir det äggröra.
  5. När krämen tjocknat så ta av den från värmen och tillsätt smöret.
  6. Häll krämen i en skål, plasta så att plasten ligger på krämen och låt svalna helt i kylen.

Utbakning

  1. Lägg upp degen på en lätt mjölad köksbänk och kavla ut den till en rektangel som är 1 centimeter tjock.
  2. Bred på kardemummafyllningen på degen.
  3. Vik över halva degen mot dig från långsidan och kavla lätt på den för att få ihop delarna.
  4. Dela degen i 2 centimeter breda remsor.
  5. Tvinna varje remsa med handflatorna på ändarna åt varsitt håll. Forma varje degremsa till en snurra eller en dubbelsnurra.
  6. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under en kökshandduk i 45 minuter.

Pajsmul

  1. Mät upp smör, socker, mjöl, havregryn och bakpulver i en skål.
  2. Nyp ihop till en smulig deg med fingrarna. Låt stå i kylen medan bullarna jäser.
  3. Värm ugnen till 210 grader med varmluft.

Utbakning

  1. Tryck en liten grop i varje bulle och spritsa i lite vaniljkräm.
  2. Skriva rabarbern i ½-1 cm tjocka bitar och lägg ovanpå vaniljkrämen.
  3. Strö över havresmulet.
  4. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
  5. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.
  6. Låt svalna på galler och pudra över florsocker innan servering.