Kardemummabullar med rabarber, vaniljkräm och havresmul
Kardemummabullar med rabarber, vaniljkräm och havresmul
26 ingredienser
2 h
De här kardemummabullarna är något utöver det vanliga! Med rabarber, vaniljkräm och havresmul blir de en riktig sommarfröjd.
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Vetedeg
- 1 förp jäst (färsk) [50 g]
- 5 dl standardmjölk
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1,5 dl vit sirap
- 15-16 dl vetemjöl
- 150 g smör, rumsvarmt
Kardemummafyllning
- 200 g smör, rumsvarmt
- 1 dl farinsocker, mjukt
- 2 msk kardemummakärnor, nymalda
- 0,5 msk vetemjöl
Vaniljkräm
- 3 äggulor
- 2 msk majsstärkelse
- 0,75 dl strösocker
- 2 dl standardmjölk
- 0,5 dl grädde
- 1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
- 25 g smör, rumsvarmt
Pajsmul
- 75 g smör, rumsvarmt
- 1,5 msk strösocker
- 1,5 dl vetemjöl [90 g]
- 1 dl havregryn
- 0,5 tsk bakpulver
Utbakning
- 3-4 stjälkar rabarber (medelstora)
- 1 ägg, uppvispat
Servering
- florsocker
Gör så här
Vetedeg
- Smula ner jästen i en skål eller bunke.
- Värm mjölken i en kastrull till 37 grader.
- Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
- Blanda ner ägg, salt, sirap och tre fjärdedelar av mjölet. Arbeta ihop till en deg med köksassistent eller med en elvisp med degkrokar.
- Tillsätt resten av mjölet lite i taget och arbeta sedan degen i 5 minuter.
- Klicka i smöret och arbeta degen i ytterligare 10 minuter.
- Täck skålen med plastfolie och en kökshandduk och låt degen jäsa i 45 minuter.
Kardemummafyllning
- Rör ihop smör, farinsocker, nymalda kardemummakärnor och mjöl till fyllningen.
Vaniljkräm
- Blanda ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker för hand i en skål.
- Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
- Häll den varma gräddmjölken med vanilj i ägguleblandningen. Rör hela tiden och häll snabbt tillbaka i kastrullen.
- Värm på låg till medelvärme, rör hela tiden tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka, då blir det äggröra.
- När krämen tjocknat så ta av den från värmen och tillsätt smöret.
- Häll krämen i en skål, plasta så att plasten ligger på krämen och låt svalna helt i kylen.
Utbakning
- Lägg upp degen på en lätt mjölad köksbänk och kavla ut den till en rektangel som är 1 centimeter tjock.
- Bred på kardemummafyllningen på degen.
- Vik över halva degen mot dig från långsidan och kavla lätt på den för att få ihop delarna.
- Dela degen i 2 centimeter breda remsor.
- Tvinna varje remsa med handflatorna på ändarna åt varsitt håll. Forma varje degremsa till en snurra eller en dubbelsnurra.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under en kökshandduk i 45 minuter.
Pajsmul
- Mät upp smör, socker, mjöl, havregryn och bakpulver i en skål.
- Nyp ihop till en smulig deg med fingrarna. Låt stå i kylen medan bullarna jäser.
- Värm ugnen till 210 grader med varmluft.
Utbakning
- Tryck en liten grop i varje bulle och spritsa i lite vaniljkräm.
- Skriva rabarbern i ½-1 cm tjocka bitar och lägg ovanpå vaniljkrämen.
- Strö över havresmulet.
- Pensla kanterna med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.
- Låt svalna på galler och pudra över florsocker innan servering.