Vetelängd med hallon och choklad

koket.se
Vetelängd med hallon och choklad
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Vetelängd med hallon och choklad

19 ingredienser

Saftig bullängd som fylls med hallon- och chokladkräm. Perfekt som fika på stranden eller i svampskogen.

Tips! Gör gärna fyllningen i förväg och låt svalna i rumstemperatur för en perfekt konsistens.

logo
Tea Malmegård 2016

Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser

portioner längder

Vetedeg

  • 25 g jäst [0,5 förp]
  • 250 g standardmjölk [2,5 dl]
  • 8 g kardemumma, grovstött [1 msk]
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 3 g finsalt [0,5 tsk]
  • 570 g stenmalet vetemjöl [9,5 dl]
  • 100 g osaltat smör, rumstempererat
  • 55 g ägg [1 st]

Choklad- och hallonkräm

  • 45 g äggula [3 st]
  • 100 g strösocker [1 dl + 1 msk]
  • 25 g majsstärkelse [3 msk]
  • 2 g vaniljpulver [0,5 tsk]
  • 150 g standardmjölk [1,5 dl]
  • 100 g frysta hallon [2 dl]
  • 100 g mörk choklad 70 %, hackad
  • 30 g smör
  • 3 g salt [0,5 tsk]

Gräddning

  • 110 g ägg [2 st]
  • 30 g pärlsocker [0,5 dl]

Gör så här

Vetedeg

  1. Lös upp jästen i rumstempererad mjölk. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda på låg hastighet i cirka 15 minuter tills du har en fin och elastisk deg. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Fyllning

  1. Koka upp mjölk, hallon, vanilj och hälften av sockret. Vispa ihop resterande socker med majsstärkelsen och äggulorna. Slå den varma hallonmjölken över äggen och blanda ordentligt. Häll åter i kastrullen och låt koka samman i cirka 3 minuter över medelhög värme under konstant omrörning.
  2. Dra från plattan och häll i en bunke. Vispa i smör och choklad tills du har en slät kräm. Kontaktplasta och låt svalna helt i rumstemperatur. Smaka upp med salt.

Utbakning

  1. Kavla ut degen till en rektangel och stryk över chokladhallonkrämen. Börja rulla degen uppifrån och ner till en rulle, tajta till emellanåt.
  2. Dela rullen på hälften och lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Klipp snitt hela vägen ner med en vass sax med cirka 2 cm mellanrum. Lägg bullarna åt höger, vänster och rakt i mitten likt en fläta.
  3. Låt jäsa i 1-1,5 h under duk. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker. Baka på 190 grader varmluft i cirka 30 minuter.