Vetelängd med hallon och choklad
Vetelängd med hallon och choklad
19 ingredienser
Saftig bullängd som fylls med hallon- och chokladkräm. Perfekt som fika på stranden eller i svampskogen.
Tips! Gör gärna fyllningen i förväg och låt svalna i rumstemperatur för en perfekt konsistens.
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
Vetedeg
- 25 g jäst [0,5 förp]
- 250 g standardmjölk [2,5 dl]
- 8 g kardemumma, grovstött [1 msk]
- 90 g strösocker [1 dl]
- 3 g finsalt [0,5 tsk]
- 570 g stenmalet vetemjöl [9,5 dl]
- 100 g osaltat smör, rumstempererat
- 55 g ägg [1 st]
Choklad- och hallonkräm
- 45 g äggula [3 st]
- 100 g strösocker [1 dl + 1 msk]
- 25 g majsstärkelse [3 msk]
- 2 g vaniljpulver [0,5 tsk]
- 150 g standardmjölk [1,5 dl]
- 100 g frysta hallon [2 dl]
- 100 g mörk choklad 70 %, hackad
- 30 g smör
- 3 g salt [0,5 tsk]
Gräddning
- 110 g ägg [2 st]
- 30 g pärlsocker [0,5 dl]
Gör så här
Vetedeg
- Lös upp jästen i rumstempererad mjölk. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda på låg hastighet i cirka 15 minuter tills du har en fin och elastisk deg. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Fyllning
- Koka upp mjölk, hallon, vanilj och hälften av sockret. Vispa ihop resterande socker med majsstärkelsen och äggulorna. Slå den varma hallonmjölken över äggen och blanda ordentligt. Häll åter i kastrullen och låt koka samman i cirka 3 minuter över medelhög värme under konstant omrörning.
- Dra från plattan och häll i en bunke. Vispa i smör och choklad tills du har en slät kräm. Kontaktplasta och låt svalna helt i rumstemperatur. Smaka upp med salt.
Utbakning
- Kavla ut degen till en rektangel och stryk över chokladhallonkrämen. Börja rulla degen uppifrån och ner till en rulle, tajta till emellanåt.
- Dela rullen på hälften och lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Klipp snitt hela vägen ner med en vass sax med cirka 2 cm mellanrum. Lägg bullarna åt höger, vänster och rakt i mitten likt en fläta.
- Låt jäsa i 1-1,5 h under duk. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker. Baka på 190 grader varmluft i cirka 30 minuter.