Saftiga glutenfria kanelbullar
Saftiga glutenfria kanelbullar
20 ingredienser
40 m + jästid
"Rumsvarma ingredienser, generöst med smör och tålamod är hemligheten bakom rikigt saftiga bullar. Gluten eller ej!" /Camilla Hamid
Se fler goda recept från Camilla på My Kitchen Stories
Ingredienser
- 50 g jäst, rumsvarm
- 5 dl mjölk, rumsvarm
- 2 msk fiberhusk
- 200 g smör, rumsvarmt
- 1 dl vit sirap
- 0,5 dl strösocker
- 1 ägg
- ca 1 krm salt
- 2 tsk malen kanel, malen
- ca 750 g glutenfri mjölmix
Fyllning
- 0,5 dl brunt farinsocker
- 0,5 dl strösocker
- 200 g smör, rumsvarmt
- 2 msk malen kanel, malen
Pensling
- 1 ägg
- 1 msk vatten
- ca 1 krm salt
- pärlsocker (till garnering)
Sockerlag
- 2 dl vatten
- 1 dl strösocker
Gör så här
- Smula jästen i en bunke.
- Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
- Ha i fiberhusk, lite i taget samtidigt som du rör om.
- Tillsätt sedan smör, sirap, strösocker, ägg, salt och hälften av det glutenfria mjölet.
- Låt degkroken arbeta tills du har en jämn men kladdig smet.
- Låt degen knådas i minst 5 minuter medan du tillför lite mjölmix i taget. Degen ska vara smidig och släppa från bunkens kanter eller arbetsbänken men fortfarande vara lite kladdig. Är den för torr redan nu så kommer även bullarna att bli torra.
- Kavla ut degen i en stor rektangel med jämn tjocklek, ca 1 cm.
- Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen och bred på det i ett jämn lager på rektangeln.
- Vik hop rektangeln på mitten längs med långsidan till en smal och lång, dubbelvikt rektangel och dela den i 1 cm tjocka remsor.
- Ta två remsor per bulle och tvinna dem längs med varandra och rulla ihop till ett bullknyte.
- Lägg bullarna på plåtar täckta med bakplåtspapper, med ordentligt med mellanrum mellan dem.
- Låt bullarna jäsa under bakduk i 2-3 timmar.
- Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
- Blanda ihop ägg, vatten och salt i en liten skål och pensla dina bullar med blandningen.
- Garnera bullarna med pärlsocker och grädda dem i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg och är genomgräddade.
- Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
- Servera och njut!