Kanelbullesockerkaka i långpanna - Frida Skattbergs recept

68 röster
1 h
30 bitar
Kanelbullesockerkaka i långpanna
Foto: Helén Pe

Receptet är ur boken Baka i långpanna de luxe av Frida Skattberg, Bonnier fakta.

baka_i_lanpanna_bokomslag

"Jag antar att jag inte är ensam om att bli sådär galet sugen på nygräddade kanelbullar, men inte har tid eller ork att stå i köket i flera timmar? Händer det dig också? Ja, då är detta receptet för dig! Kanelbullesockerkakan är en luftig och saftig sockerkaka som smakar precis som nygräddade kanelbullar, färdig på knappt en timme." /Frida Skattberg

1 h
30 bitar

Du behöver

Sockerkaka

  • 200 g smör
  • 6 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2,5 dl filmjölk
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ca 1 krm salt

Fyllning

  • 2 dl brunt farinsocker
  • 0,5 dl malen kanel
  • 1 msk malen kardemumma

Frosting

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 220 g färskost
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.
  2. Fyllning
    Förbered fyllningen genom att blanda samtliga ingredienser i en skål. Ställ åt sidan så länge.
  3. Sockerkakan
    Börja med att smälta smöret och ställ åt sidan.
  4. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt med elvisp i 5 minuter. Vänd sedan ner filmjölk och smält smör. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ihop till en klumpfri smet.
  5. Fördela hälften av smeten i långpannan och strö sedan över fyllningen. Stryk sedan över resterande smet.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  7. Frosting
    Vispa smör, färskost, grädde och vaniljsocker till ett fluff. Tillsätt därefter florsocker lite i taget under vispning och vispa till en fluffig frosting.
  8. Bred frostingen på den avsvalnade kakan. Pudra eventuellt lite kanel över före servering.
Tips!
baka_i_lanpanna_bokomslag

Receptet är ur boken "Baka i långpanna de luxe"

17 mars 2020