Kanelbullesockerkaka i långpanna - Frida Skattbergs recept

Kanelbullesockerkaka i långpanna
Foto: Helén Pe
Frida Skattberg porträtt
Frida Skattberg porträtt

Kanelbullesockerkaka i långpanna - Frida Skattbergs recept

16 ingredienser

1 h

"Jag antar att jag inte är ensam om att bli sådär galet sugen på nygräddade kanelbullar, men inte har tid eller ork att stå i köket i flera timmar? Händer det dig också? Ja, då är detta receptet för dig! Kanelbullesockerkakan är en luftig och saftig sockerkaka som smakar precis som nygräddade kanelbullar, färdig på knappt en timme." /Frida Skattberg

Ingredienser

portioner bitar

Sockerkaka

  • 200 g smör
  • 6 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2,5 dl filmjölk
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ca 1 krm salt

Fyllning

  • 2 dl brunt farinsocker
  • 0,5 dl malen kanel
  • 1 msk malen kardemumma

Frosting

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 220 g färskost
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.

Fyllning

  1. Förbered fyllningen genom att blanda samtliga ingredienser i en skål. Ställ åt sidan så länge.

Sockerkakan

  1. Börja med att smälta smöret och ställ åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt med elvisp i 5 minuter. Vänd sedan ner filmjölk och smält smör. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ihop till en klumpfri smet.
  3. Fördela hälften av smeten i långpannan och strö sedan över fyllningen. Stryk sedan över resterande smet.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Frosting

  1. Vispa smör, färskost, grädde och vaniljsocker till ett fluff. Tillsätt därefter florsocker lite i taget under vispning och vispa till en fluffig frosting.
  2. Bred frostingen på den avsvalnade kakan. Pudra eventuellt lite kanel över före servering.