Bli en mästare på såser - miljö

Såserna att briljera med till nyår – Tommys 5 bästa tips

Vi har tagit del av Tommy Mylllymäkis bästa tips på hur du lyckas med de klassiska såserna! Briljera med allt från den berömda bearnaisen, den vinnande vinägretten, majestätiska majonnäsen eller den robusta rödvinssåsen på nyårsafton.

Tipsen är hämtade från Tommy Myllymäkis såskurs där du lär dig ännu fler hemliga kockknep som gör det enkelt att bli en mästare i köket. Ta del av vår lista nedan för att förgylla dina rätter med oslagbara såser!

1. Rödvinssås: 3 knep som förhöjer såsens karaktär

Lyfta din rödvinssås genom att tillsätta nymalen svartpeppar precis innan servering. Det förhöjer såsens robusta karaktär. Tommy brukar även tillsätta en lite skvätt sherryvinäger och en klick smör mot slutet av tillagningen, vilket ger såsen det där alldeles extra!

2. Bearnaisesås: så får du den lagom tjock och krämig

Tillsätt mer smält smör i bearnaisesåsen om du tycker den blev för lös. Blev såsen i sin tur för tjock kan du enkelt göra den lösare genom att tillsätta vatten. Viktigast av allt: var noga med vispningen! Vispa hela tiden och låt såsen sakta ta form i rätt temperatur.

Dragon och persilja är de klassiska örterna. Men här kan man ju leka lite med smakbilden!

-Tommy Myllymäki

3. Vitvinssås: välj torrt vitt vin med omsorg

Välj viner som inte är lagrade på ekfat till din sås. Ekfatet kan ge en lite bitter eftersmak som du helst vill undvika. Till en vitvinssås passar ett riktigt torrt vitt vin bra.

4. Vinägrett: alltid salt före olja

Tillsätt alltid saltet innan oljan i vinägretten, saltet löser sig nämligen lättare i vatten än i fett. På så sätt kan du lättare styra sältan i vinägretten.

5. Majonnäs: rädda majonnäsen som spruckit med senap

Testa att tillsätta lite senap och vatten i den spruckna majonnäsen. Vispa med små rörelser och se om den börjar binda ihop sig, tillsätt annars eventuellt lite mer vatten.

Vill du ta del av fler recept och kockknep kan du läsa mer och köpa Tommy Myllymäkis såskurs här

Fler av Tommy Myllymäkis recept