Palsternackor går inte av för hackor

Palsternackor går inte av för hackor

Palsternackan förtjänar att uppmärksammas. Den är nyttig och god och passar bra i såväl soppor och grytor som i puréer och gratinerad i ugn tillsammans med potatis och morötter.

Palsternacka har odlats i Sverige sedan 1600-talet och härstammar från vildpalsternackan som växer vild i stora delar av Europa.

Denna lättodlade och tåliga rotfrukt har en gulvit morotsformad rot med gula blommor och bredflikiga blad. Köttet är gulvitt och lite poröst. Den vanligaste sorten heter White Gem.

Skördade palsternackor förvaras med fördel i lådor med fuktig sand i jordkällare eller dylikt.
Palsternackan kan också stå kvar på odlingsplatsen om man kupar jord över den, eller på annat sätt täcker den.

Gott med palsternacka

Lammracks med balsamsky
Liselotte Forslin
Betyg: 3.52 av 5 (25 röster)

Lammracks med balsamsky

Liselotte Forslin
Morotssoppa ny bild
Josefine Haamer von Hofsten
Betyg: 3.67 av 5 (12 röster)

Morotssoppa

Josefine Haamer von Hofsten
Rostade rotfrukter
Betyg: 3.35 av 5 (26 röster)

Rostade rotfrukter

Jens Sjögren Sebastian Hedin
1h
Erik Lallerstedts Lax Greta
Erik Lallerstedt
Betyg: 5 av 5 (3 röster)

Erik Lallerstedts Lax Greta

Erik Lallerstedt
20 min
Renskavspytt

Renskavspytt

Nina Gren
Shepherd´s pie
Nigella Lawson
Betyg: 3.36 av 5 (14 röster)

Shepherd´s pie

Nigella Lawson
1h 35 min
Gratinerad palsternacka
Köket .se kocksida
Betyg: 3.5 av 5 (49 röster)

Gratinerad palsternacka

Köket.se