Lammracks med balsamsky
Lammracks med balsamsky
19 ingredienser
Lammracks är enkelt att laga och med en len puré av rotfrukter med tryffelsmak blir det succé.
Ingredienser
- 1,5 kg lammrack
- 2 klyftor vitlök
- flingsalt
- svartpeppar, nymalen
Rotfruktspuré
- 300 g rotselleri
- 500 g palsternacka
- 2 dl lätt crème fraiche
- salt
- vitpeppar
- ev tryffelolja
Balsamsky
- 2 dl rött vin
- 1 dl balsamvinäger
- 2 msk koncentrerad kalvfond
- 1 tsk strösocker
- salt
- svartpeppar, nymalen
- 1 msk smör
- 2 msk maizenaredning för mörka såser
Till servering
- sugarsnaps, Lättkokta, sockerärtor, sparris eller gröna bönor
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Hacka och mosa vitlöken i två teskedar flingsalt och gnid in köttet med. Peppra generöst.
- Bryn racksen hastigt i lite olja eller smör så de får fin färg och lägg över i en form. Sätt in en digitaltermometer inställd på 60-65 grader beroende på hur rött du vill ha det. Efter ca 20 minuter är de färdiga.
- Skala, tärna och koka rotfrukterna mjuka. Häll av spadet och mixa med crème fraiche, salt och peppar. Håll varmt.
- Koka upp rödvin, balsamico och koncentrerad fond. Låt det koka utan lock tills hälften återstår.
- Smaka av med socker, salt och peppar och vispa i en klick smör. Red av med maizenan. Håll varmt.
- Tag ut racksen och låt de vila i formen. Skär upp mellan benen, salta och peppra på snittytorna och servera med tillbehören.