I samarbete med Melleruds alkoholfria pilsner
Melleruds Ludwig Tjörnemo hero 16:9

Svenska smaker i säsong

En gratis onlinekurs med populära kocken Ludwig Tjörnemo, vinnare av Årets kock 2020. I den här kursen delar Ludwig med sig av sina bästa tips, hemliga kockknep och fantastiska recept för både vardag och fest. I sex lektioner får du njuta av nya, spännande smaker och svenska råvaror i säsong.

I samarbete med

6 videolektioner

Ludwig lär dig om svenska råvaror, nya smakkombinationer och bjuder på det bästa från årets olika säsonger.

Inspiration och kunskap

Upplev och inspireras av Ludwigs hantverk, tips och recept. Få nya kunskaper att briljera med i köket.

När och var du vill

Gå onlinekursen i din egen takt, hur många gånger du vill och när det passar dig. Kursen är helt gratis!

Kursens innehåll

Melleruds intro 16:9
play

1:14

Välkommen till kursen

Välkommen till Ludwig Tjörnemos kurs om svenska smaker i säsong! Ludwig berättar om sin passion för matlagning, hur hans kurs är upplagd och vad du kommer att få lära dig.

Melleruds lektion1 16:9
play

9:42

Lektion 1: Primörer

I första lektionen går Ludwig igenom vårens läckra primörer. Du får tips på två magiskt goda förrätter, en med vit och en med grön sparris och tillbehör som pocherat ägg, picklad rabarber och en supersnabb örtmajonnäs.

Recept från lektionen

Melleruds lektion2 16:9
play

9:02

Lektion 2: Potatis

I lektion två djupdyker Ludwig i vår svenska stolthet, potatisen. Vad är skillnaden mellan olika sorter och vilka sorter passar till vilka maträtter? Ludwig visar hur man konfiterar potatis, steker perfekt kött och hur du får till den där riktigt frasiga rårakan.

Recept från lektionen

Melleruds lektion3 16:9
play

10:00

Lektion 3: Äpplen

I tredje lektionen berättar Ludwig om våra svenska äppelsorter. Äpplen är en utmärkt ingrediens i matlagning och en kär råvara som går att få tag på året om. Ludwig bjuder på en förrätt med halstrad pilgrimsmussla och äppelkräm samt en fantastisk varmrätt med fläskkotlett och äppelmustsås.

Recept från lektionen

Melleruds lektion4 4-3
play

8:57

Lektion 4: Vilt och svamp

I lektion fyra går Ludwig igenom olika svampsorter. Du får lära dig vilka rätter de passar till och hur du tillreder dem på bästa sätt för att få fram de godaste smakerna. Dessutom avslöjar han hemligheten till hur man lagar en mustig gryta i världsklass.

Recept från lektionen

Melleruds lektion5 16:9
play

9:29

Lektion 5: Kål

I femte lektionen får vi lära oss om olika kålsorter, från blomkål till huvudkål. Kål är en otroligt god grönsak som både är billig i säsong och går att tillaga på många olika sätt. Här visar Ludwig hur du blancherar spetskål, lyckas med en riktigt krispig grönkål, gör en ljuvlig broccolikräm och konfiterar portobellosvamp.

Recept från lektionen

Melleruds lektion6 - 16:9
play

9:06

Lektion 6: Fisk

I sjätte lektionen förklarar Ludwig skillnaden mellan olika arter av lax- och torskfiskar. Han visar hur du tillagar röding till perfektion på två olika sätt och hur du gör hans favoritsås till fisk - en blåmusselsås.

Recept från lektionen

Melleruds outro 16:9
play

0:35

Sammanfattning

Ludwig sammanfattar vad du har lärt dig under kursen. Ta vara på dina nya kunskaper och våga utmana dig själv till en helt ny nivå i köket. Kanske byta ut en svamp mot en annan, konfitera istället för att koka potatisen eller varför inte använda mer äpplen och kål i dina rätter. Lycka till!

TIPS

För en ännu bättre Play-upplevelse, använd dessa ikoner i spelaren: