Halstrad pilgrimsmussla med äppelkräm och krispig sallad

Halstrad pilgrimsmussla med äppelkräm och krispig sallad

18 ingredienser

30 min

Äpplen och pilgrimsmusslor är en fantastiskt god smakkombination! Här serveras pilgrimsmusslorna på en äppelkräm tillsammans med en tomat och fänkålssallad.

Tips från Melleruds!
Melleruds alkoholfria pilsner produkt 2021

Tips från Melleruds!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%

Läs mer

Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Äppelkräm

  • 4 äpplen (gärna Ingrid Marie)
  • salt
  • 1 msk vinäger (efter smak)

Tomatsallad

  • 8 små tomater
  • 1 fänkål
  • 1 äpple
  • 8 hasselnötter
  • salt
  • strösocker
  • kallpressad rapsolja
  • vinäger
  • 8 kvistar vattenkrasse

Pilgrimsmusslor

  • 4 pilgrimsmusslor
  • 2 msk olja
  • salt
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kvist färsk timjan

Gör så här

Äppelkräm

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Dela äpplena på hälften och lägg med snittytan neråt i en ugnsform täckt med bakplåtspapper. Baka ca 30-40 minuter. Låt svalna lite och passera sedan genom en grovmaskig sil.
  3. Mixa sedan ihop äppelkrämen med en stavmixer till en slät och fin kräm och smaka upp med salt och vinäger.

Tomatsallad

  1. Dela tomaterna på mitten och strö på lite salt, socker, vinäger och olja. Låt stå och dra en liten stund innan servering. Hacka upp hasselnötterna och lägg undan till servering.
  2. Strimla fänkål och äpplet på mandolin. Lägg i isvatten till servering för att de ska bli krispiga.

Pilgrimsmusslor

  1. Hetta upp en stekpanna ordentligt varm. Häll ner lite olja och lite salt i stekpannan.
  2. Stek pilgrimsmusslorna på hög värme med bara oljan och salta även lite på musslorna. När de fått fin färg så vänder du musslorna och går i med smör, en klyfta vitlök och timjan. Ös musslorna i 30-45 sekunder och servera direkt.

Servering

  1. Lägg äppelkrämen i mitten i fyra små tallrikar. Skiva upp pilgrimsmusslan och lägg på krämen. Tomaterna, fänkålen och äpple lägger du i en ring runt krämen och pilgrimsmusslan.
  2. Avsluta med att toppa med lite av smöret ifrån stekpannan och sist lite vattenkrasse och hasselnötterna.
TIPS!
Gratis Matlagningskurs från Melleruds!
Melleruds Råraka med crème fraiche, rödlök och löjrom

Gratis Matlagningskurs från Melleruds!

Ludwig Tjörnemo ger dig det bästa av svenska råvaror och lär dig laga fantastiska maträtter i säsong.

Läs mer