Mustig hjortgryta med bacon, kantareller och lingon
Mustig hjortgryta med bacon, kantareller och lingon
33 ingredienser
2 h
Lär dig göra en riktigt mustig gryta så som det smakar på restaurang! Hjortlägg, rödvin, kantareller, potatis, bacon och lingon - svenska höstsmaker i sin bästa form.
Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

Ingredienser
Hjortlägg
- 4 dovhjortlägg (180g hjortlägg med ben/portion)
- 1 gul lök
- 10 svartpepparkorn
- 4 färska lagerblad
- 4 kvistar färsk timjan
- 2 kvistar färsk rosmarin
- 2 dl öl
- vatten, så till det täcker hjortlägget
Såsen
- 2 schalottenlökar
- 4 klyftor vitlök
- olja, till stekning
- 5 svartpepparkorn
- 4 färska lagerblad
- 4 kvistar färsk timjan
- 2 msk tomatpuré
- 4 msk sherryvinäger
- 4 dl rött vin, fylligt
- 1 l viltfond (eller oxfond)
Redning
- 2 msk majsstärkelse
- 1 msk vatten
Fyllning
- 8 potatisar
- 200 g bacon
- 100 g kantareller
- 50 g persilja
- 12 pärllökar
Picklade kantareller
- 100 g kantareller
- 1 dl ättiksprit 12 %
- 1 dl strösocker
- 2 dl vatten
Topping
- 100 g grönkål
- 1 msk smör, till stekning
- 4 msk lingon
- salt
Gör så här
Hjortlägg
- Stek köttet hårt i en stekpanna så det får ordentligt med färg.
- Skiva löken grovt och lägg ner i stekpannan så det får lite färg. Plocka över köttet till en ugnsform eller gryta med lock.
- Häll ner svartpeppar, örter och öl i stekpannan med löken och låt koka ihop.
- Lägg sedan över allt i formen, häll över vatten så det precis täcker köttet. Lägg på locket och baka i ugnen på 120 grader i ca 1,5 timme eller tills köttet är mört och släpper ifrån benet.
Såsen
- Skala och dela ner löken och vitlöken i små bitar, du kan hacka ganska grovt. Fräs löken i olja tillsammans med peppar och örter.
- När löken är mjuk, tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 5 minuter. Häll sedan på vinäger och rödvinet och låt koka ner till hälften.
- Tillsätt sedan fonden och låt koka ner till hälften på nytt. Sila av såsen, smaka upp med salt och red till önskad konsistens.
Fyllning
- Koka potatisen i saltat vatten till den är mjuk.
- Skär ner bacon i mindre bitar, och stek i torr panna på medelvärme tills det blir härligt knaperstekt. När baconet är krispigt, lyft upp och lägg ner i kastrullen med såsen.
- Gå sedan ner med svampen i samma stekpanna som du stekte baconet. Stek svampen till gyllene i färgen, lyft upp och lägg ner i såsen.
- Halvera pärllöken och lägg sedan ner i samma stekpanna, plocka ur och ner i såsen. Hacka persiljan och tillsätt i såsen.
Picklade kantareller
- Koka upp ättika, socker, vatten och lägg ner kantarellerna. Låt svalna i lagen.
Topping
- Skär ner grönkålen i mindre bitar och stek mjuk i en stekpanna. Smaka av med salt och lägg ner lingonen. Blanda sedan ner de picklade kantarellerna.
Servering
- Lägg hjortlägget på tallriken och häll på såsen med fyllningen i. Servera tillsammans med den kokta potatisen och toppa med grönkålsblandningen.
TIPS!