Vit sparris med pocherat ägg och brynt smör hollandaise

Vit sparris med pocherat ägg och brynt smör hollandaise

19 ingredienser

30 min

En ljuvlig förrätt att njuta av i vår och sommar! Den vita sparrisen ihop med det krämiga ägget och brynta såsen gifter sig perfekt. Till det stenbitsrom, eller varför inte lyxa till det lite extra med löjrom?

Tips från Melleruds!
Melleruds alkoholfria pilsner produkt 2021

Tips från Melleruds!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%

Läs mer

logo

Ingredienser

portioner

Vit sparris

  • 8 vita sparrisar
  • 1 citron, saften
  • 0,5 dl salt

Brynt smörhollandaise

  • 300 g smör
  • 2 äggulor
  • vatten
  • 1 citron, saften
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 kruka gräslök
  • salt

Pocherat ägg

  • 4 ägg
  • 2 msk ättika 24 %
  • 2 dl vatten

Garnering

  • 1 rabarber
  • 2 msk löjrom
  • färsk körvel
  • vattenkrasse
  • ätbara blommor (t.ex lökblomma)

Gör så här

Vit sparris

  1. Koka upp vatten med salt och citron.
  2. Skala sparrisen och koka i ca 10 minuter beroende på tjocklek. Dra år sidan och låt sparrisen svalna i vattnet.

Brynt smörhollandaise

  1. Bryn smöret tills det är gyllenbrunt, ca 155 grader.
  2. Vispa upp äggulorna med citronjuice, salt och lite vatten. Montera ner smöret sakta så det emulgerar. Smaka upp med eventuellt mer salt, citronjuice och chilipulver. Precis innan servering gå ner med finhackad gräslök.

Pocherat ägg

  1. Knäck äggen i små skålar. Häll på lite ättika, låt dra ett par minuter.
  2. Värm upp vatten tills det precis inte kokar. Gör en virvel i vattnet med hjälp av en slev. Häll i äggen och låt dem ligga där tills äggvitan har koagulerat, ca 3 minuter.
  3. Lyft upp äggen och låt dem rinna av på lite papper.

Servering och garnering

  1. Hyvla rabarbern tunt och lägg i isvatten.
  2. Lägg ägget i mitten. Skiva sparrisen i tre jämnstora bitar och lägg som en triangel runt ägget.
  3. Lägg på hollandaise och löjrom och toppa med rabarber, körvel, vattenkrasse och blommor.
TIPS!
Fler goda tips!
Melleruds Grön sparris med picklad rabarber, smörstekt surdegsbröd och örtmajo

Fler goda tips!

Här hittar du fler smarriga recept som passar perfekt ihop med Melleruds Alkoholfria Pilsner.

Läs mer