Vit sparris med pocherat ägg och brynt smör hollandaise
19 ingredienser
30 min
En ljuvlig förrätt att njuta av i vår och sommar! Den vita sparrisen ihop med det krämiga ägget och brynta såsen gifter sig perfekt. Till det stenbitsrom, eller varför inte lyxa till det lite extra med löjrom?
Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%
Läs mer
Ingredienser
Vit sparris
8 vita sparrisar
1 citron, saften
0,5 dl salt
Brynt smörhollandaise
300 g smör
2 äggulor
vatten
1 citron, saften
1 msk vatten
1 tsk chilipulver
1 kruka gräslök
salt
Pocherat ägg
4 ägg
2 msk ättika 24 %
2 dl vatten
Garnering
1 rabarber
2 msk löjrom
färsk körvel
vattenkrasse
ätbara blommor (t.ex lökblomma)
Gör så här
Vit sparris
Koka upp vatten med salt och citron.
Skala sparrisen och koka i ca 10 minuter beroende på tjocklek. Dra år sidan och låt sparrisen svalna i vattnet.
Brynt smörhollandaise
Bryn smöret tills det är gyllenbrunt, ca 155 grader.
Vispa upp äggulorna med citronjuice, salt och lite vatten. Montera ner smöret sakta så det emulgerar. Smaka upp med eventuellt mer salt, citronjuice och chilipulver. Precis innan servering gå ner med finhackad gräslök.
Pocherat ägg
Knäck äggen i små skålar. Häll på lite ättika, låt dra ett par minuter.
Värm upp vatten tills det precis inte kokar. Gör en virvel i vattnet med hjälp av en slev. Häll i äggen och låt dem ligga där tills äggvitan har koagulerat, ca 3 minuter.
Lyft upp äggen och låt dem rinna av på lite papper.
Servering och garnering
Hyvla rabarbern tunt och lägg i isvatten.
Lägg ägget i mitten. Skiva sparrisen i tre jämnstora bitar och lägg som en triangel runt ägget.
Lägg på hollandaise och löjrom och toppa med rabarber, körvel, vattenkrasse och blommor.