Konfiterad potatis med biff, persillade och brynt smörskum

Konfiterad potatis med biff, persillade och brynt smörskum

24 ingredienser

45 min

Perfekt stekt och saftig biff ihop med konfiterad potatis, krispig sparris- och tomatsallad och silkeslen smörsås. Det blir omöjligt bättre än såhär!

läs mer
Melleruds kurs lektion 1

Gratis Matlagningskurs från Melleruds!

Ludwig Tjörnemo ger dig det bästa av svenska råvaror och lär dig laga fantastiska maträtter i säsong.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Konfiterad potatis

  • 150 g smör, brynt
  • 2 klyftor vitlök
  • 12 fasta potatisar
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 2 kvistar rosmarin
  • 3 lagerblad (färska)
  • gräslök, finhackad

Persillade

  • 50 g sötmandel
  • 8 gröna sparrisar
  • olja
  • 2 kvistar persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 12 körsbärstomater

Smörsås

  • 3 kvistar färsk körvel
  • 1 ägg
  • 3 msk smör
  • salt
  • 1 msk vinäger

Biff

  • 600 g biff (rumstempererat)
  • olja
  • 3 msk smör
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 1 vitlök, krossad
  • 2 lagerblad (färska)

Gör så här

  1. Konfiterad potatis
    Bryn smöret genom att smälta smöret under omrörning tills det blir gyllenbrunt och får en nötig karaktär, ungefär vid 155 grader. Häll över i en bunke och låt svalna så att inte smöret fortsätter brynas och blir bränt
  2. Skala vitlök och potatis. Lägg potatisen i en kastrull.
  3. Krossa vitlöksklyftorna lätt och lägg ner tillsammans med örterna i kastrullen med potatisen. Häll på brynt smör så det täcker potatisen. Låt koka ca 15-25 minuter eller till potatisen blivit mjuk.
  4. Finhacka gräslök och lägg åt sidan till servering.
  5. Persillade
    Rosta och grovhacka mandeln.
  6. Bryt loss den träiga delen av sparrisen och skiva den resterande delen.
  7. Hacka persilja och vitlök.
  8. Stek sparrisen i olja i en varm panna tills den får en fin färg, gå i med hela tomater och avsluta med persilja och vitlök. Toppa med hälften av mandeln.
  9. Smörsås
    Hacka körvel.
  10. Koka ägget i 2 minuter och mixa det sedan med smöret i 20-30 sekunder med stavmixer för skummig sås. Smaka av med salt och vinäger. Avsluta med körvel.
  11. Biff
    Salta biffen och stek i olja på hög temperatur tills den får en fin färg. Vänd sedan biffen och lägg ner smöret, timjan, vitlök och lagerblad. Ös smör över köttet i någon minut. Peppra köttet och låt vila tills kärntemperaturen är 50 grader.
  12. Servering och garnering
    Skiva upp köttet och servera med persillade, konfiterad potatis och smörsås. Toppa med körvel och resterande mandlar och gräslök över potatis.
TIPS!
läs mer
Melleruds alkoholfria pilsner produkt 2021

Tips från Melleruds!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%

Läs mer