Ugnsbakad röding med smörsås och fänkålssallad

koket.se
Melleruds Ugnsbakad röding med smörsås och fänkålssallad

Ugnsbakad röding med smörsås och fänkålssallad

18 ingredienser

45 min

Ugnsbaka röding på bara några minuter! Servera med en silkeslen smörsås och fräscha tillbehör.

läs mer
Melleruds alkoholfria pilsner produkt 2021

Tips från Melleruds!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%

Läs mer

Ingredienser

portioner

Rödbetor och gulbetor

  • 6 rödbetor
  • 6 gulbetor
  • salt

Fänkålssallad

  • 1 fänkål
  • 1 gulbeta
  • 1 äpple
  • olja
  • vinäger
  • salt

Smörsås

  • 0,5 dl gräslök, finhackad
  • 300 g smör
  • 1 msk vatten
  • 2 msk citronsaft
  • salt

Röding

  • 4 rödingfiléer
  • salt
  • olja

Servering

  • 50 g färsk dill

Gör så här

  1. Rödbetor och gulbetor
    Koka rödbetorna med skalet på i saltat vatten. När de är genomkokta så häller du av vattnet och låter betorna svalna lite så blir det lätt att skala med händerna.
  2. Skär ner gulbetorna i mindre bitar och rosta i ugnen på 180 grader tills de är mjuka, ca 20 minuter beroende på storlek.
  3. Fänkålssallad
    Skala gulbetorna. Hyvla gulbetorna, fänkålen och äpplena tunt på mandolin och lägg i isvatten fram tills servering.
  4. Smörsås
    Finhacka gräslök och skär smöret i mindre bitar.
  5. Koka upp vatten med pressad citron.
  6. Sänk värmen och vispa ner några smörkuber åt gången under omrörning. Avluta med gräslök och mer pressad citron. Smaka av med salt.
  7. Röding
    Baka rödingen med lite salt och olja i ugnen på 120 grader i ca 3-5 minuter eller till en kärntemperatur på 37 grader. Låt sedan vila ca 5 minuter.
  8. Servering
    Plocka upp den hyvlade fänkålen, gulbetan och äpplet från isvattnet och blanda i en skål tillsammans med en skvätt olja, vinäger och salt.
  9. Lägg upp rödingfilén på en tallrik, rippla över smörsås och toppa med fänkålsallad och dill. Servera med varma rödbetor.
TIPS!
läs mer
Melleruds kurs lektion 1

Gratis Matlagningskurs från Melleruds!

Ludwig Tjörnemo ger dig det bästa av svenska råvaror och lär dig laga fantastiska maträtter i säsong.

Läs mer