Fyra sorters kål med konfiterad portabellosvamp

Fyra sorters kål med konfiterad portabellosvamp

27 ingredienser

60 min

Konfiterad och smakrik portabello serveras med broccolikräm, blancherad spetskål, frasiga grönskålschips, rostad brysselkål och örtmajonnäs. Magiskt gott!

Gratis Matlagningskurs från Melleruds!
Melleruds kurs lektion 1

Gratis Matlagningskurs från Melleruds!

Ludwig Tjörnemo ger dig det bästa av svenska råvaror och lär dig laga fantastiska maträtter i säsong.

Läs mer

Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Portabello

  • 4 portabellosvampar
  • ca 150 g smör (2 dl brynt)
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 kvistar färsk timjan

Broccoli

  • 2 broccoli
  • 2 dl grädde
  • 1 msk smör
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • olja

Kål

  • 8 blad spetskål
  • 4 brysselkål
  • 4 blad grönkål
  • 1 msk smör
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • salt
  • olja

Örtmajonnäs

  • 1 ägg
  • 1 dl färsk persilja, hackad
  • 1 dl färsk gräslök
  • 2 dl olja
  • salt
  • ca 1-2 msk vitvinsvinäger

Topping

  • färsk körvel
  • vattenkrasse (eller smörgåskrasse)
  • ätbara blommor (t.ex lökblomma)

Gör så här

Portabello

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryn smöret i en kastrull under omrörning tills det blir gyllenbrunt och har en nötig karaktär.
  2. Lägg sedan svampen i en ugnsform tillsammans med den brynta smöret, två krossade klyftor vitlök och några kvistar timjan. Baka svampen i ca 20 minuter.

Broccoli

  1. Skär ner broccolin i små buketter och slanta stammen. Lägg buketterna och stammen lite separerade på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och salta. Rosta i ugnen på 180 grader i ca 15-20 minuter eller tills den fått en fin färg och är mjuk.
  2. Ta stammarna och mixa tillsammans med grädde, smör, salt och vinäger. Mixa till en slät och härlig kräm.

Blancherad spetskål

  1. Skär bort roten på spetskålen och plocka ca 8 blad. Förbered en skål med isvatten, och koka upp en kastrull med rikligt saltat vatten. Lägg ner bladen först i det kokande vattnet, i ca 10 sekunder. Lägg sedan bladen i isvatten - det kallas blanchera. Låt rinna av och vila fram till servering.

Grönkålschips

  1. Plocka ner bladen i mindre bitar och rosta i ugnen på 150 grader tillsammans med lite olja och salt i ca 10 minuter, eller tills de blir krispiga.

Rostad brysselkål

  1. Plocka bladen och blanda sedan med kallpressad rapsolja, lite vinäger och salt vid servering.

Örtmajonnäs

  1. Lägg alla ingredienser i ett litermått eller en glasliknande behållare. Börja med ägget, saltet och vinägern. Avsluta med att ta i oljan. Gå sedan i med en stavmixer och mixa samtidigt som du sakta och försiktigt drar staven uppåt - så är majonnäsen klar på ca 10 sekunder. Smaka av med eventuellt mer salt eller syra.

Servering

  1. Lägg en klick med broccolipuré i botten på tallrikarna, lägg sedan svampen ovanpå so ett lock. Klicka ut örtmajonnäsen runt om. Lägg spetskålen på majonnäsen runt om svampen, fortsätt sedan med den rostade broccolin. Avsluta med brysselkålen, grönkålschipsen och toppa med örterna och lökblommorna.
TIPS!
Tips från Melleruds!
Melleruds alkoholfria pilsner produkt 2021

Tips från Melleruds!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%

Läs mer