Den optimala förrätten för alla sparrisälskare! Det knapriga surdegssmulet och syrliga rabarbern passar så bra till sparrisen, likaså örtmajon som går på 10 sekunder att göra!
Koka upp vatten, ättika, socker och rör om tills att det har lösts upp.
Lägg rabarbern i en skål och häll lagen över. Låt stå och svalna till servering.
Örtmajonnäs
Hacka ramslök och gräslök. Spara lite hackad gräslök samt några stjälkar till garnering.
Knäck hela ägget i ett litermått. Tillsätt vinäger, salt, ramslök, gräslök och avsluta med olja.
Gå sedan i med stavmixen försiktigt och mixa sakta uppåt så är majonnäsen klar på ca 10 sek. Smaka ifall man behöver mer salt eller syra från vinägern.
Smörstekt surdegsbröd
Rosta fänkålsfrön i en torr mindre stekpanna. Mixa eller mortla.
Riv brödskivan till mindre smulor.
Stek smulorna i smör till det får fin färg och är krispigt, avsluta med salt och fänkålsfröna.
Stäng av plattan och låt brödbitarna svalna.
Sparris
Sätt en större stekpanna på full värme på spisen. Häll i lite olja och salt i pannan. Stek sparrisen snabbt så den får färg, lägg i smöret i slutet och plocka upp sparrisen efter ca 1 minut.
Servering och garnering
Lägg sparrisen på tallriken, drissla över örtmajonnäsen. Toppa med det krispiga brödet och picklade rabarbern. Riv ost över och strössla på extra hackad gräslök samt några stjälkar.