Grön sparris med picklad rabarber och örtmajonnäs

Grön sparris med picklad rabarber och örtmajonnäs

19 ingredienser

30 min

Den optimala förrätten för alla sparrisälskare! Det knapriga surdegssmulet och syrliga rabarbern passar så bra till sparrisen, likaså örtmajon som går på 10 sekunder att göra!

Tips från Melleruds!
Melleruds alkoholfria pilsner produkt 2021

Tips från Melleruds!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%

Läs mer

logo

Ingredienser

portioner

Picklad rabarber

  • 1 rabarber
  • 2 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker

Örtmajonnäs

  • 1 dl ramslök
  • 1 dl gräslök
  • 1 ägg (hela)
  • 1 msk vinäger
  • salt
  • 2 dl olja

Smörstekt surdegsbröd

  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 skiva surdegsbröd
  • 2 msk smör

Sparris

  • 8 gröna sparrisar
  • 2 msk salt
  • 1 msk olja
  • 1 msk smör

Topping

  • 2 dl prästost, riven
  • 1 kruka gräslök

Gör så här

Picklad rabarber

  1. Skala och skär ner rabarbern i små slantar.
  2. Koka upp vatten, ättika, socker och rör om tills att det har lösts upp.
  3. Lägg rabarbern i en skål och häll lagen över. Låt stå och svalna till servering.

Örtmajonnäs

  1. Hacka ramslök och gräslök. Spara lite hackad gräslök samt några stjälkar till garnering.
  2. Knäck hela ägget i ett litermått. Tillsätt vinäger, salt, ramslök, gräslök och avsluta med olja.
  3. Gå sedan i med stavmixen försiktigt och mixa sakta uppåt så är majonnäsen klar på ca 10 sek. Smaka ifall man behöver mer salt eller syra från vinägern.

Smörstekt surdegsbröd

  1. Rosta fänkålsfrön i en torr mindre stekpanna. Mixa eller mortla.
  2. Riv brödskivan till mindre smulor.
  3. Stek smulorna i smör till det får fin färg och är krispigt, avsluta med salt och fänkålsfröna.
  4. Stäng av plattan och låt brödbitarna svalna.

Sparris

  1. Sätt en större stekpanna på full värme på spisen. Häll i lite olja och salt i pannan. Stek sparrisen snabbt så den får färg, lägg i smöret i slutet och plocka upp sparrisen efter ca 1 minut.

Servering och garnering

  1. Lägg sparrisen på tallriken, drissla över örtmajonnäsen. Toppa med det krispiga brödet och picklade rabarbern. Riv ost över och strössla på extra hackad gräslök samt några stjälkar.
TIPS!
Fler goda tips!
Melleruds Vit sparris med pocherat ägg och brynt smör hollandaise

Fler goda tips!

Här hittar du fler smarriga recept som passar perfekt ihop med Melleruds Alkoholfria Pilsner.

Läs mer