Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%
Läs mer
Se Ludwig Tjörnemo laga receptet
Ingredienser
Äppelmustsås
2 bananschalottenlökar
1 klyfta vitlök
olja, till stekning
3 kvistar färsk timjan
2 kvistar färsk rosmarin
5 msk vitvinsvinäger
2 dl vitt vin
2 dl äppelmust
4 dl kycklingfond
2 dl grädde
2 msk cidervinägersenap
2 msk majsstärkelse
1 msk vatten
Fläskkotlett
4 skivor fläskkotlett (med svål)
3 kvistar färsk timjan
2 klyftor vitlök
3 färska lagerblad
salt
svartpeppar
Höstprimörer
4 knipprödbetor
4 knippmorötter
2 msk salt
2 tsk svartpeppar
2 klyftor vitlök
1 msk fänkålsfrö
4 msk olja
Smörstekta äpplen
3 röda äpplen (svenska)
olja, till stekning
2 msk smör
2-3 kvistar färsk timjan
1 msk honung
salt
Gör så här
Äppelmustsås
Skär ner schalottenlöken, krossa vitlöksklyftan och skiva den. Fräs löken i en kastrull med lite olja tills den mjuknat, löken ska inte få färg. Tillsätt timjan, rosmarin och peppar. Häll på vinägern och vitt vin och låt koka i ca 3 minuter.
Häll i äppelmusten och reducera hälften ungefär. Gå i med fonden, och låt koka ca 10 minuter och sedan avsluta med grädden. Sila av och smaka upp med salt och ev mer vinäger. Till sätt cidervinägersenap och red eventuellt av med lite maizena utspätt i vatten om det behövs.
Fläskkotlett
Snitta svålen lite och salta. Stek sedan på hög värme så köttet får en fin färg. Tillsätt örterna och vitlöksklyftorna och baka i ugnen på 120 grader till en kärntemperatur på 58 grader. Låt vila och krydda sedan upp med svartpeppar.
Höstprimörer
Sätt ugnen på 180 grader.
Dela ner primörerna och blanda med olja, salt, peppar, vitlök och fänkålsfrön. Rosta i ca 30 minuter eller tills primörerna mjuknat.
Smörstekta äpplen
Klyfta äpplena och skär bort kärnhuset.
Stek äppelklyftorna på medelvärme i en stekpanna med lite olja. Salta. När äpplena börjar bli lite mjuka tillsätter du smöret och några kvistar timjan. Salta och avsluta sedan med honungen.