Fläskkotlett med smörstekta äpplen och äppelmustsås

Fläskkotlett med smörstekta äpplen och äppelmustsås

32 ingredienser

60 min

Bjud på en riktig lyxig söndagsstek med höstprimörer, smörstekta äpplen och äppelmustsås. Bättre söndagsmiddag än såhär går inte att få!

Tips från Melleruds!
Melleruds alkoholfria pilsner produkt 2021

Tips från Melleruds!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%

Läs mer

Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Äppelmustsås

  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • olja, till stekning
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 5 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl äppelmust
  • 4 dl kycklingfond
  • 2 dl grädde
  • 2 msk cidervinägersenap
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk vatten

Fläskkotlett

  • 4 skivor fläskkotlett (med svål)
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 färska lagerblad
  • salt
  • svartpeppar

Höstprimörer

  • 4 knipprödbetor
  • 4 knippmorötter
  • 2 msk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 4 msk olja

Smörstekta äpplen

  • 3 röda äpplen (svenska)
  • olja, till stekning
  • 2 msk smör
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 1 msk honung
  • salt

Gör så här

Äppelmustsås

  1. Skär ner schalottenlöken, krossa vitlöksklyftan och skiva den. Fräs löken i en kastrull med lite olja tills den mjuknat, löken ska inte få färg. Tillsätt timjan, rosmarin och peppar. Häll på vinägern och vitt vin och låt koka i ca 3 minuter.
  2. Häll i äppelmusten och reducera hälften ungefär. Gå i med fonden, och låt koka ca 10 minuter och sedan avsluta med grädden. Sila av och smaka upp med salt och ev mer vinäger. Till sätt cidervinägersenap och red eventuellt av med lite maizena utspätt i vatten om det behövs.

Fläskkotlett

  1. Snitta svålen lite och salta. Stek sedan på hög värme så köttet får en fin färg. Tillsätt örterna och vitlöksklyftorna och baka i ugnen på 120 grader till en kärntemperatur på 58 grader. Låt vila och krydda sedan upp med svartpeppar.

Höstprimörer

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Dela ner primörerna och blanda med olja, salt, peppar, vitlök och fänkålsfrön. Rosta i ca 30 minuter eller tills primörerna mjuknat.

Smörstekta äpplen

  1. Klyfta äpplena och skär bort kärnhuset.
  2. Stek äppelklyftorna på medelvärme i en stekpanna med lite olja. Salta. När äpplena börjar bli lite mjuka tillsätter du smöret och några kvistar timjan. Salta och avsluta sedan med honungen.
TIPS!
Gratis Matlagningskurs från Melleruds!
Melleruds kurs lektion 1

Gratis Matlagningskurs från Melleruds!

Ludwig Tjörnemo ger dig det bästa av svenska råvaror och lär dig laga fantastiska maträtter i säsong.

Läs mer