Att laga röding är både enkelt och så gott! Servera rödingen med varma och krispiga betor samt en helt otrolig blåmusselsås så har du en riktig lyxmiddag.
Koka rödbetorna med skalet på i saltat vatten. När de är genomkokta så häller du av vattnet och låter betorna svalna lite så blir det lätt att skala med händerna.
Skär ner gulbetorna i mindre bitar och rosta i ugnen på 180 grader tills de är mjuka, ca 20 minuter beroende på storlek.
Fänkålssallad
Skala gulbetorna. Hyvla gulbetorna, fänkålen och äpplena tunt på mandolin och lägg i isvatten fram tills servering.
Blåmusselsås
Spola blåmusslorna i kallt vatten ca 5 minuter. Kolla om någon är stängd eller trasig, kasta i så fall dessa.
Grovhacka lök och vitlök. Finhacka gräslök.
Fräs lök och vitlök i en stor kastrull med olja tills det mjuknat. Lägg ner musslorna och när kastrullen är varm igen (den kyls ner av musslorna) häller du i pilsnern och sätter på locket. Koka i ca 2 minuter eller tills musslorna öppnar sig.
Sila över vätskan från den stora kastrullen till en mindre kastrull. Låt musslorna ligga kvar i den stora.
Reducera ner vätskan och tillsätt gradvis smöret, använd gärna en stavmixer för att snabba på processen. Pressa i citron och fortsätt mixa tills dess att såsen fått en krämig konsistens.
Avsluta med gräslök och forellrom. Smaka av med salt.
Röding
Häll lite olja och salt i en stekpanna och sätt på hög värme.
Skär filéerna på mitten och stek med skinnsidan ner. När skinnet är krispigt vänder du och lägger i en klick smör som öses försiktigt tills dess att fisken är klar, ca 1 minut på varje sida.
Servering
Plocka upp den hyvlade fänkålen, gulbetan och äpplet från isvattnet och blanda i en skål tillsammans med en skvätt olja, vinäger och salt.
Lägg upp rödingfilén på en tallrik, rippla över blåmusselsås och toppa med fänkålsallad och dill. Servera med varma rödbetor.