Råraka med sotad lax, krondillspicklad gurka och forellrom
13 ingredienser
40 min
Varför inte slänga ihop en råraka med lite rester ifrån kylen? Nästan allt funkar ju med potatis och med det här receptet kommer det kännas lyxigt även till vadags!
Skär upp gurkan i mindre bitar. Koka upp ättika, socker och vatten och häll sedan över gurkan. Låt svalna.
Sotad lax
Sätt ugnen på 120 grader.
Sota laxen med en gasbrännare eller stek den snabbt på högsta värmen på spisen utan fett.
Baka sedan i ugnen till en kärntemperatur på ca 37 grader, låt vila tills laxen är kall och bryt den sedan i bitar.
Råraka
Riv potatisen med skal på fina sidan av rivjärnet
Krama ur vätskan ur den rivna potatisen och dela upp i fyra jämnstora högar.
Häll lite olja i en mellanstor stekpanna och höj till medeltemperatur. Tryck ut en hög åt gången i pannan och stek tills den blivit gyllenbrun. Salta och peppra innan du vänder och gör samma sak på andra sidan. Ha i en klick smör på slutet för extra god smak.
Lägg rårakorna på ett galler allteftersom dem blir klara så behåller dem sin frasighet.
Garnering och servering
Servera rårakan med laxen, gurkan, några klickar crème fraiche och forellrom. Toppa med dill.