Råraka med sotad lax, krondillspicklad gurka och forellrom

Råraka med sotad lax, krondillspicklad gurka och forellrom

13 ingredienser

40 min

Varför inte slänga ihop en råraka med lite rester ifrån kylen? Nästan allt funkar ju med potatis och med det här receptet kommer det kännas lyxigt även till vadags!

Tips från Melleruds!
Melleruds alkoholfria pilsner produkt 2021

Tips från Melleruds!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%

Läs mer

logo

Ingredienser

portioner

Krondillspicklad gurka

  • 1 gurka
  • ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Sotad lax

  • 200 g laxfilé

Råraka

  • 8 potatis Amandine
  • 4 msk rapsolja
  • 50 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • 1 msk crème fraîche
  • 4 msk forellrom
  • färsk dill

Gör så här

Krondillspicklad gurka

  1. Skär upp gurkan i mindre bitar. Koka upp ättika, socker och vatten och häll sedan över gurkan. Låt svalna.

Sotad lax

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Sota laxen med en gasbrännare eller stek den snabbt på högsta värmen på spisen utan fett.
  3. Baka sedan i ugnen till en kärntemperatur på ca 37 grader, låt vila tills laxen är kall och bryt den sedan i bitar.

Råraka

  1. Riv potatisen med skal på fina sidan av rivjärnet
  2. Krama ur vätskan ur den rivna potatisen och dela upp i fyra jämnstora högar.
  3. Häll lite olja i en mellanstor stekpanna och höj till medeltemperatur. Tryck ut en hög åt gången i pannan och stek tills den blivit gyllenbrun. Salta och peppra innan du vänder och gör samma sak på andra sidan. Ha i en klick smör på slutet för extra god smak.
  4. Lägg rårakorna på ett galler allteftersom dem blir klara så behåller dem sin frasighet.

Garnering och servering

  1. Servera rårakan med laxen, gurkan, några klickar crème fraiche och forellrom. Toppa med dill.
TIPS!
Gratis Matlagningskurs från Melleruds!
Melleruds Fyra sorters kål med konfiterad portabellosvamp

Gratis Matlagningskurs från Melleruds!

Ludwig Tjörnemo ger dig det bästa av svenska råvaror och lär dig laga fantastiska maträtter i säsong.

Läs mer