Höstig råraka med picklade kantareller och färskost
16 ingredienser
40 min
Råraka går att äta året runt och på hösten kan det vara extra gott med svamp av olika slag. Servera ihop ihop med det en krämig färskost och detta blir en så lyxigt smarrig rätt!
Ludwig Tjörnemo ger dig det bästa av svenska råvaror och lär dig laga fantastiska maträtter i säsong.
Läs mer
Ingredienser
Picklade kantareller
1 dl kantareller, delade
1 dl ättiksprit 12 %
2 dl strösocker
2 dl vatten
Topping
8 shiitakesvamp (eller champinjon)
1 salladslök
2 msk olja
2 msk smör
1 förp färskost
0,5 citron, pressad
2 msk ost, riven
Råraka
8 potatis Amandine
4 msk rapsolja
50 g smör
salt
svartpeppar
Gör så här
Picklade kantareller
Rengör och skiva upp kantarellerna. Lägg över dem i en skål.
Koka upp socker, vatten och ättika. Häll den varma lagen på kantarellerna och låt svalna.
Topping
Skiva svampen och salladslöken. Lägg salladslöken åt sidan.
Stek svampen tills den får en fin färg i oljan, avsluta med smör och stek ytterligare 5 minuter.
Råraka
Riv potatisen med skal på fina sidan av rivjärnet
Krama ur vätskan ur den rivna potatisen och dela upp i fyra jämnstora högar.
Häll lite olja i en mellanstor stekpanna och höj till medeltemperatur. Tryck ut en hög åt gången i pannan och stek tills den blivit gyllenbrun. Salta och peppra innan du vänder och gör samma sak på andra sidan. Ha i en klick smör på slutet för extra god smak.
Lägg rårakorna på ett galler allteftersom dem blir klara så behåller dem sin frasighet.
Garnering och servering
Bre på färskost över rårakan och toppa med den stekta och picklade svampen, salladslök, pressad citron. Avsluta med riven ost.