Grattis Gabriel Jonsson - Sveriges Mästerkock 2019!

För 1,5 år sedan tog Gabriel Jonsson och hans sambo sitt pick och pack och flyttade till Gotland. När chansen dök upp tog Gabriel modet till sig och sökte till Sveriges Mästerkock. Nu står han här som vinnare av säsongen 2019. Vi träffade mästerkocken och frågade ut honom om tävlingen och framtiden!

Grattis till vinsten Gabriel! Hur känns det?
Superoverkligt! Och samtidigt skönt att det äntligen är ute! Men jättebra såklart. 

Är det många som frågat hur det ska gå i tävlingen?
Jaa, många som har kommit fram till mig på gatan och bett mig berätta ifall det är jag som vinner eller ej. Jag svarar såklart att "det kan jag givetvis inte berätta". 

Kunde föreställa dig att du skulle vinna när du första gången stod framför juryn?
Haha nej, jag trodde det kanske inte, en hoppades såklart. Första målet var Gävle, sen blev målet resan, sen topp tre och nu står jag liksom här! 

Vilken var den roligaste utmaningen under säsongen?
Kokbokstävlingen. Jag tyckte det var så roligt att ta fram ett riktigt recept som jag själv fick välja och som jag stod 100 % bakom. 

Och vilken var den svåraste utmaningen? 
Generellt är det svårt att jobba i lag med folk man inte känner. Man har ju ofta en vision av vad som behöver göras eller vad man vill göra, sen så kommer andra och ska ha åsikter om det. Ibland måste man tumma på sina principer vilket såklart är svårt, men även lärorikt. Sen var det svårt att laga mat på tid, ofta är det svårt att estimera hur lång tid ett visst moment tar och det är ju en jätteutmaning. 

Berätta om din kokbok!
Kort och gott är det exakt vad titeln menar - Från skog till bord. Säsongsbaserad mat där huvudråvaran är från svenska skogen eller våra vattendrag. Sen så kompletteras råvaran med ”vilda grönsaker” eller grönsaker efter säsong. Alla bilder och recept kan jag stå för och det är verkligen jag genom hela boken. Lagar man mat efter säsong blir det ofta mer närproducerat och lokalt, vilket jag älskar.

Här hittar du ett smakprov från Gabriels kokbok >>

Ett av Gabriels bidrag i tävlingen. 

Har du något favoritrecept från boken? 
Ja, då måste jag nog säga rådjursfilé med potatiskroketter och rödvinssås, så himla gott! Och de vegetariska kroppkakorna, det är bland de bästa vegetariska rätterna jag ätit faktiskt!

Här hittar du receptet >>


Till den viktigaste frågan då - har du kokt eller rå potatis i kroppkakorna? 
Kokt! 

Vad händer nu?  
Jag kommer främst fokusera på min Youtube-kanal nu primärt, där jag bjuder in gäster och lagar mat. Jag håller även på att kika på en matstudio på Gotland, det är mitt nästa stora projekt. 

Här hittar du Gabriels Youtubekanal "Ett gott land" 

Recept av Gabriel Jonsson