Coeur de filet provencale, Gabriel Jonssons recept

Coeur de filet provencale, Gabriel Jonssons recept
Foto: TV4
Gabriel Jonsson SMK 2019
Gabriel Jonsson SMK 2019

Coeur de filet provencale, Gabriel Jonssons recept

32 ingredienser

75

En klassisk och lyxig huvudrätt på Gabriel Jonssons vis. Det här rätten lagade Gabriel i finalen av Sveriges mästerkock 2019.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 800 g oxfilé
  • salt
  • peppar
  • timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk smör
  • 4 msk rapsolja

Örtsmör

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka körvel
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 citron, zesten
  • 1 grön chilifrukt
  • salt
  • peppar

Råstekt potatis

  • 8 fasta potatisar
  • 3 kvistar timjan
  • 3 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk peppar

Baconlindad sparris

  • 8 sparris
  • 4 skivor bacon

Ugnsbakade tomater

  • 4 tomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 kvistar timjan
  • 2 msk torkad svamp
  • 2 msk pankoströbröd
  • 1 msk smör
  • 1 msk salt
  • 1 msk peppar
  • 1 msk strösocker

Gör så här

Oxfilé

  1. Börja med att putsa oxfilén och krydda med salt och peppar. Värm en panna med olja tills den är väldigt het. Bryn köttet runt om tills det fått bra med färg. Sänk värmen och tillsätt smör, vitlök och timjan. Ös köttet. Låt köttet gå klart i ugnen på 160 grader till en innertemperatur på 52 grader.. Ta ut köttet ur ugnen och låt den vila upp till ca 55 grader (för medium).

Tomater

  1. Dela tomaterna på mitten och lägg upp på en ugnsfast plåt. Ringa över olivolja och krydda tomaterna med timjan, pressad vitlök, salt, socker samt peppar. Baka i ugnen på 160 grader i ca 20 minuter. Mixa pankoströbröd med svampen samt 1 msk smör. Lägg detta ovanpå tomaterna och kör på grill tills det fått fin färg.

Örtsmör

  1. Hacka örterna och pressa vitlöken. Blanda smör, persilja, körvel, vitlök, citronzest samt fint hackad chili. Smaka av med salt och peppar. Detta skall vara ett smör som smakar otroligt mycket!

Råstekt potatis

  1. Skala och skär potatisen i ca 5 mm tjocka skivor. Låt ligga i vatten ca 30 minuter så att stärkelsen dras ut. Hetta upp en panna med olja och stek potatisen till den fått bra färg. Tillsätt timjan och krydda med salt och peppar. Lägg potatisen i en ugnsfast form och kör den klar i ugnen på 160 grader. Avsluta med att steka potatisen knaprig i pannan innan servering.

Baconlindad sparris

  1. Linda en skiva bacon runt 2 sparrisar, så du får 4 baconlindade sparrisar. Stek dessa i en varm panna tills baconet fått fin färg.
  2. Servera alla delar tillsammans på ett uppläggningsfat.