Hälleflundra med varm kålsallad och vitvinssås
Hälleflundra med varm kålsallad och vitvinssås
28 ingredienser
75 m
En lyxig rätt med ugnsbakad hälleflundra, vitvinssås med örter, krossad potatis och varm kålsallad.
Ingredienser
Tappad potatis
- 12 fasta potatisar
- salt
Vitvinssås
- 1 schalottenlök
- 1 morot (liten)
- 2 champinjoner
- 1 kvist timjan
- 3 dl vitt vin
- 4 dl fiskfond (hemgjord eller utspädd)
- 5 dl grädde
- salt
- 0,5 dl dill, hackad
- 0,5 dl persilja, hackad
- citron, saft
Hälleflundra
- 400 g hälleflundra
- salt
- peppar
- citron, zest
- vin
- timjan
Kålsallad
- 7 blad grönkål
- 7 blad savoykål
- 4 gröna sparrisar
- 1 msk smör
- 1 msk olja
- salt
- peppar
Servering
- ev slaget, från fisken, friterat
- 2 gröna sparrisar, hyvlade
Gör så här
Tappad potatis
- Koka potatisen nästan klar, den ska ha en liten kärna kvar med tanke på att den skall gå klart i ugnen. Lägg ut potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och pressa till potatisen så den krossas. Salta. Kör på grillfunktion i ugnen till potatisen fått färg.
Vitvinssås
- Häll 4 dl grädde i en kastrull och koka ner den tills hälften återstår.
- Hacka och stek lök, morötter och champinjoner lätt. Det skall inte få färg utan bara bli genomstekt och glansigt.
- Tillsätt vinet och timjan, låt reducera tills en tredjedel återstår. Tillsätt fiskfonden och reducera ytterligare tills hälften återstår.
- Häll över den reducerade grädden i fonden och låt koka ihop.
- Vispa återstående 1 dl grädde väldigt lätt. Tillsätt denna i såsen. Smaka av med de hackade örterna, salt och syra från citronsaften.
Hälleflundra
- Salta och lägg fisken i en ugnsfast form och slå på en skvätt vin, vatten, citronzest samt timjan. Kör i ugnen på ca 100 grader tills fisken har en innertemperatur på 48 grader.
Kålsallad
- Strimla kålen och skär ner sparrisen något. Stek i het panna med smör och olja. Salta.
- Lägg upp som du vill och garnera med örter och hyvlad sparris.