Bolognese på viltfärs med tagliatelle och semitorkade tomater

5 röster
75 m
4
Bolognese på viltfärs med tagliatelle och semitorkade tomater
Foto: Frida Wismar

"Att göra egen pasta är inte alls svårt, men har du ont om tid eller känner dig lat kan du självklart använda dig av färdig från affären. Men lova att du provar att göra egen! Bolognesen blir också supergod med nötfärs." /Gabriel

Recept ur boken Från skog till bord, Bonnier fakta

Tips! Jag brukar riva lite limeskal över min bolognese, det gör att den känns mindre "tung".

Visa mer
75 m
4
4 portioner

Du behöver

Pastadeg

  • 4 dl durumvetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 msk vatten, ljummet
  • 1 msk olivolja

Bolognese

  • 400 g viltfärs
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 1 morot, skalad och finhackad
  • 1 champinjon, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl krossade tomater
  • 0,5 kruka timjan, finhackad
  • 0,25 kruka oregano, finhackad
  • salt
  • peppar, nymalen
  • olivolja

Semitorkade tomater

  • 4 tomater
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 3 kvistar timjan
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • peppar, nymalen

Till servering

  • parmesan, riven
  • 10 blad basilika, hackade
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Pastadeg
    Häll mjölet i en bunke och gör en grop i mjölet. Knäck ner äggen i gropen tillsammans med äggulorna och tillsätt vatten och olivolja. Blanda runt med en gaffel. Jobba in mjölet ordentligt och knåda degen med händerna på bakbord tills den är smidig, ca 10 minuter.
  2. Forma degen till en boll och slå in den i plastfolie. Låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter.
  3. Nu kan du arbeta ut degen till önskad form. Det göra du enklast med hjälp av en pastamaskin.
  4. Semitorkade tomater
    Dela tomaterna i 6 delar och lägg dem i en ugnsform tillsammans med vitlök och timjan. Strö socker, salt och peppar över tomaterna. Låt stå i ugnen på 100 grader i ca 1 timme.
  5. Bolognese
    Bryn lök, morot och svamp i olivolja i en stekpanna. Tillsätt viltfärsen och bryn den. Tillsätt vitlök och tomatpuré och låt steka med under 1 minut. Häll i vinet och låt det reducera något.
  6. Tillsätt krossade tomater och örter. Låt bolognesen puttra i ca 30 minuter och smaka av med salt och peppar.
  7. Pasta
    Dela degen i 4 delar och kavla ut en del i taget till ca 1 centimeters tjocklek. Arbeta degen genom pastamaskinen till önskad tjocklek och låt den sedan gå igenom tagliatellevalsarna.
  8. Koka upp ordentligt saltat vatten vatten i en rymlig kastrull och koka pastan i ca 2 minuter. Blanda ner pastan i bolognesen och låt den puttra med i ca 1 minut eller tills du tycker att pastan känns klar.
  9. Garnera med parmesan, basilika och de torkade tomaterna.
3 april 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...