I samarbete med FELIX

9 snabba dukningstips till kräftskivan!

Augusti innebär ofta minst EN kräftskiva. Och det är inte helt billigt med dekorationer, pynt och alla tillbehör. Här är 9 tips hur du snabbt & billigt fixar kräftskivan!

1. Handdukar som bordstablett

Med små medel kan du fixa en vacker och dekorativ dukning. Som bordstablett, använd handdukar. Det blir både praktiskt, mer ekologiskt och billigare än att slösa på engångsservetter. På loppis kan du hitta gamla, rejäla handdukar för billig peng.

2. Girlanger

Kosta på dig en girland eller måne - sedan kan du göra resten själv! Printa kräftor på papper och klipp ut eller gör röda pappersvimplar (trekanter) som du sedan tejpar eller nitar fast på ett snöre.

3. Blommor

Blommor är ett måste på  bordet. Det ger en lummig och vacker dukning. Men snittblommor kan vara dyrt, satsa på att köpa 2-3 blommor, exempelvis aster som håller länge, sedan plockar du resten i skogen. Ormbunkar, rönnbär, björkskott och blanda upp med några dillkvistar - det ger en härlig doft!

4. Servettvikning

En servettvikning är pricken över i. Det ser genomtänkt ut och något du kan förbereda flera dagar i förväg. På Youtube kan du hitta massor av fina och superenkla vikningar, som denna solfjäder som tar 30 sekunder att göra. Är solfjädern vinglig, sätt en liten klädnypa på baksidan för att den ska stå bättre.

En servettvikning är pricken över i. Det ser genomtänkt ut och något du kan förbereda flera dagar i förväg.

5. Glutenfritt

Paj och bröd hör ju kräftskivan till.
Men för den glutenfria finns dessa gudomligt goda muffins gjorda enbart på västerbottenost, äggstanning och kantareller. Superenkelt! Vispa ihop 8 ägg, ca 4 dl västerbottenost, en handfull smörstekta kantareller, salta och peppra. In i ugnen på 175-200 grader i ca 20 minuter. Räcker till ca 12 muffins.

6. Bordsplacering

Är det många som inte känner varandra kan det vara trevligt med bordsplacering. Måla stenar med namn på eller ta färgad papperstejp och fäst runt exempelvis nubbeglasen. Klipp ett litet hack ute i kanten så blir det som en dekorativ liten vimpel.

7. Bröd

Kräftor är inte direkt mättande. Ha bröd och smör framme och gärna i flera små skålar/ påsar runt om på bordet. Det är trevligare att inte hela tiden behöva sträcka sig över bordet eller be alla skicka hit och dit.


8. Västerbottenpaj

Gör en stor västerbottenpaj - eller flera små, och servera på respektive tallrik. Eller prova att gratinera potatisbullar i ugnen toppade med lite västerbottenost - oj så himla gott (och barnen älskar det)!
Vill du spara tid köper du exempelvis Felix färdiga västerbottenpaj med kantareller, toppa med lite extra ost och rödlök, så ser det ut som du gjort den själv!
Filodegspaj med gréve och Västerbottensost >>

Västerbottenpaj med kantareller, rom och rödlök >>

9. Allt i ett

Gör egna croissanter och fyll dem västerbottenost och skinka. Det är både enkelt, mättande och supergott till kräftskivan. Lika gott som om du köper Felix färdiga paj med ost & skinka. Se hela receptet här!


Gott till kräftskivan

 • Kryddig linsgryta med morotsbullar

  Billig vardagsmat - här är 6 smarta budgettips!

  Nej - det är inte alltid lätt att få vardagen att gå ihop. Ibland gapar plånboken tom och det är långt kvar till lön.
  Här är 6 tips på billig vardagsmat.
  Sponsrat innehåll
 • 5 enkla klimatsmarta tips

  5 enkla klimatsmarta tips

  Det har nog inte undgått någon att maten vi väljer har en påverkan på klimatet. Frågorna är stora och det kan vara svårt att veta vad som faktiskt gör skillnad. Här tipsar vi om hur du med små medel i vardagen kan göra en betydande insats för miljön.
  Sponsrat innehåll
 • Så lyckas du med äppelmos2

  Så lyckas du med äppelmos

  Nu är äppelsäsongen igång och det är dags att koka mos!
  Men att välja rätt äppelsort, rätt tillagningssätt och rätt konserveringsmetod är en hel vetenskap i sig och åsikterna är spridda. Det svenska heliga äppelmoset skojar man inte om!
  Här kommer några enkla tips och vad du behöver tänka på när du gör äppelmos.
  Sponsrat innehåll
 • Felix - barnens vegetariska favoriter burgare

  Barnens vegetariska favoriter - 5 tips!

  Är det kinkigt vid middagsbordet när grönsakerna åker fram? Här är 5 tips på vegetariska rätter och roliga grönsaker som barnen älskar!
  Sponsrat innehåll
 • Felix halloumi hotpot-paj

  Vegetarisk vardagsmiddag: 9 bra basvaror att ha hemma

  Här har vi samlat 9 bra basvaror som gör det enkelt och snabbt att laga mer vego i veckan.
  Sponsrat innehåll
 • Felix tomater 4

  8 saker du inte visste om tomater!

  Visst är det nyttigt med grönsaker - men hur nyttigt? Att just den lilla röda tomaten skulle vara så hälsosam för våra kroppar kanske du inte visste? Här är 8 härliga fakta om tomater.
  Sponsrat innehåll
 • Felix ketchup diy

  Visste du detta om din ketchupflaska?

  Allt fler företag tänker på miljön. Visst du att Felix istället för att importera sina ketchupflaskor från England, nu blåser sina egna flaskor av små plaströr i sin ketchupfabrik i Fågelmara?
  Sponsrat innehåll