5 hetaste chilisorterna att odla hemma - habanero

5 hetaste chilisorterna att odla hemma!

Är du redo att krydda till tillvaron med lite hett hetta? Då har vi det perfekta projektet för dig: att odla dina egna chilis hemma! Det finns många olika sorters chili, alla med olika styrka. Smak och styrka varierar beroende på vilken sort du väljer att odla och när du skördar dom. Här är fem vanliga chilisorter du kan odla i ditt eget kök, balkong eller i din trädgård!

Välj att odla de chilisorter som du gillar att äta, eller de du tycker är vackra att titta på. Hettan sitter i fröna som du kan ta bort ifall du tycker att det blir för starkt. Hettan påverkas även av hur mogen chilifrukten är. Här listar vi fem olika sorters chili som du kan starta din hemma-chiliodling med!

Jalapeño

En klassisk chili som ger en fin välbalanserad hetta utan att vara för stark (styrkan är 500-5 000 Scoville). Jalapeño passar perfekt att ha till tacos eller i guacamole, eller varför inte pickla din egen jalapeño? Att odla jalapeño är relativt enkelt och den trivs både inomhus och utomhus. Du kan skörda den lite knubbiga frukten när den är omogen och grön eller mogen och röd. Om frukten torkas och röks kallas den chipotle.
5 hetaste chilisorterna att odla hemma - jalapenos

Cayenne

Cayenne är chilin med mycket hetta, ca 30.000-50.000 Scoville! Den är riktigt het men också full av smak. Använd den i såser, marinader eller varför inte torka den och mala den till din egen cayennepeppar? Cayennepeppar trivs bäst i soligt och varmt väder, så placera dina plantor på en plats där de får minst sex till åtta timmars solljus varje dag. De kan också växa i krukor eller behållare på en balkong eller terrass om du inte har tillgång till en egen trädgård.
5 hetaste chilisorterna att odla hemma - cayenne

Habanero

Nu snackar vi seriös hetta! Habanero är för den som verkligen älskar kryddig mat och många känner igen sorterna Red Savina och Carolina Reper som båda har varit världens starkaste chilisort. Habanero tillhör arten Havannapeppar och styrkan varierar mellan 350.000 - 500.000 Scoville. Smaken förstärks ju längre tid chilifrukten får mogna. Habanero är vanligt förekommande i det mexikanska köket samt i starka marinader och såser.
5 hetaste chilisorterna att odla hemma - habanero

Tabascopeppar

Tabasco frösorter
Tabasco-peppar är inte bara namnet på den berömda heta såsen, det är också namnet på den lilla chili som används för att göra den! Tabasco kommer ursprungligen från staden Tabasco i Mexiko. Denna peppar är en riktig klassiker och är känd för sin intensiva, heta smak med en touch av fruktighet. Att odla Tabasco-peppar är som att skapa en egen flaska av den ikoniska såsen hemma i köket! Sorten är medelhet och mäter 40.000-50.000 scoville i styrka. Och om du är modig nog kan du till och med försöka göra din egen hemlagade Tabasco-sås!

Bärpeppar

Det här är en chiliart (Capsicum baccatum) med en stor samling av olika chilisorter. Vanligt förekommande sorter är bland annat "Jamaican bell", "Aji amarillo", "Lemon drop" och "Nepalese bell". Beroende på sort kan frukterna se ut som en typisk chilifrukt eller olika varianter av klockformer eller droppformer. Chilifrukterna kommer även i olika färger och med olika nivåer av hetta. Använd de här chilifrukterna i allt från salsor och grytor till marinader och såser för att ge en härlig smakbukett till dina favoriträtter. Det är vanligtvis ganska enkelt att odla den här typen av chili, och den trivs i mycket sol och värme samt kräver regelbunden vattning. Dessutom är de oftast ganska tåliga mot skadedjur och sjukdomar, vilket gör dem till ett bra val för nybörjaren.
5 hetaste chilisorterna att odla hemma - bärpeppar

Inspiration med chili

Visste du detta om chili?
Chili i korg

Visste du detta om chili?

Här får du spännande fakta och historik kring den älskade chilifrukten - och såklart ett gäng recept från våra kockar!

Odla chili - smarta tips för att lyckas!
Odla chili röda frukter

Odla chili - smarta tips för att lyckas!

Här har vi samlat tips och trix för att lyckas med chiliodlingen.

Matinspo med chili

Chili cheese hot dogs Lithells
Gröna chilisåsen

Gröna chilisåsen

Malin Mendel
10 m
Felix het chilisås