Sriracha – heta chilisåsen som är beroendeframkallande!

Schri...racha, shriracha..? Sriracha! Krångligt att säga, enkel att använda! Här får du tips och heta recept med srirachasås.

Sriracha är en riktigt het chilisås på lagrad chili, vitlök, vinäger, socker och salt som har fått sitt namn efter den thailändska kuststaden Si Racha. Chilisorten som används är faktiskt oftast röd jalapeño (japp, den vi vanligtvis äter är den gröna och omogna som är mildare). 

Det mest kända märket produceras av amerikanska Huy Fong och har en tupp på framidan, så frågar någon efter "den där goda tuppsåsen" eller "rooster sauce" är det nog sriracha de letar efter. Såsen har blivit poppis i Sverige och finns därför att köpa i många välsorterade butiker, men annars hittar du den i asiatiska butiker. 

När är du väl börjat använda sriracha är det svårt att sluta! Prova att droppa på pizzan (försiktigt! jättestark!) eller varför inte pigga upp en majonnäs eller marinad med srirachasting? Scrolla vidare för recepttips! 

Så här lätt gör du egen majonnäs >>