Vietnamesisk food truck-macka
Vietnamesisk food truck-macka
16 ingredienser
1 h
Food trucks och street food är på mångas läppar just nu. Här en variant på den vietnamesiska mackan banh mi, med fläskkarré och koriander.
Se Tommy Myllymäki laga receptet

Ingredienser
- 500 g fläskkarré
- 5 msk soja
- 2 msk honung
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk chiliflakes
- 2 msk färsk ingefära, riven
- 1 morot, fint strimlad eller svarvad
- 10 cm rättika, finstrimlad
- 1 kruka färsk koriander
- 1 bladsallad
- 0,5 förp majonnäs
- 1 baguette
- sriracha
1-2-2 lag
- 0,5 dl ättika
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
Gör så här
- Blanda en 1-2-2-lag på en del ättika, två delar socker och två delar vatten.
- Blanda ättika och socker i en kastull, under omrörning på låg värme ska sockret lösa sig i ättikan. Dra av kastrullen från värmen och blanda ner vatten. Detta gör att lagen svalnar snabbare.
- Skala och skär rättika och morot i tunna stavar. När lagen är kall, lägg ner moroten och rättikan i lagen, tillsätt lite salt och låt grönsakerna pickla i minst 30 minuter.
- Skär skivor av fläskkarren och blanda marinaden.
- Blanda riven ingefära, riven vitlök, soya, honung och chiliflakes i en skål så det blir en marinad.
- Stek fläskkarren i rapsolja, de ska få fin färg och stekas ca 3 minuter på varje sida.
- När köttet börjar bli klart, slå marinaden över köttet och låt den steka med i några minuter.
- Lyft upp köttet på en skärbräda och låt marinaden tjockna någon minut i stekpannan.
- Skär upp baguetten och bred ut majonnäs i baguetten, fortsätt med rikligt av salladsblad.
- Skär köttet i fina skivor. Lyft sedan ner köttet i såsen i stekpannan och vänd runt tills köttet är täckt av sås.
- Lägg köttet på salladen och toppa med de picklade grönsakerna, koriander och eventuell srirachasås, en het ketchup.
- Skär upp baguetten och servera!