Pizza Margherita, Sandra Mastios recept

Sandra Mastio: "Vardagslyx för mig är att kunna njuta i det lilla"

Kokboksförfattaren och TV-kocken Sandra Mastio om vardagslyx, om italiensk pizza och om hur hennes inställning till matlagning gick från" skittråkigt" till total passion!

Hur började ditt intresse för matlagning?

Det började faktiskt bara ett halvår innan Sveriges mästerkock. Jag är gift med en italienare och med svärföräldrar som grannar gav de mig insikt i det italienska köket. Jag började inse att matlagning inte bara var skittråkigt. Samtidigt var jag inte nöjd med mig själv och behövde en förändring. Jag började fundera på varför blir man sugen på mat och vilken mat blir man nöjd av? Då
insåg jag att en måltid måste vara komplett. Den måste innehålla alla komponenter av syrligt, sött, krispigt, fett och ha kontraster i smak, i höjd, i temperatur och konsistens. Då blir man nöjd! När jag hade knäckt den koden blev det roligt att laga mat. Nu bara klickar det när jag lagar mat, det är som att skapa musik!

Hur ser din vardag ut och vad gör du för att få in vardagslyx?

Jag har ingen vardag och ingen dag är den andra lik. Vardagslyx för mig är att varje måltid blir en njutning och att kunna njuta i det lilla. Som att fånga 5 minuters solsken på trappen med en god kopp kaffe eller gå till odlingslotten, plocka sina egna gröna bönor och sedan tillaga dem på ett enkelt sätt. Det är vardagslyx!

Tips från redaktionen! Testa Sandras ångade gröna bönor med brynt nötsmör och salsicciaströssel >>

Du släpper både boken ”Pizza av Mastio” och öppnar snart en pizzarestaurang, berätta om din kärlek för pizza?

Min bok innehåller framförallt recept på pizza, och av en ren slump till en största del vegetariska pizzor. Det var ingenting utstuderat alls, men grönsaker gör sig bäst på pizza helt enkelt. Jag delar också med mig av min resa till Neapel för ”jakten på orginalpizzan”, noggrant om hur du gör den perfekta degen och hur du skapar en komplett rätt med alla komponenter av konsistens och smak.

Nu ska jag också öppna en pizzarestaurang där vi ska servera världens bästa pizza! Det gäller att sätta ribban högt! Pizzan är underskattad i Sverige och ofta klassad som skräpmat. Men det finns inget skräpigt med en bra pizza på rena råvaror! Jag äter våra pizzor 2-3 gånger i veckan och rullar inte fram för det, ha ha. Jag vill att min bok och pizzeria ska få oss att omvärdera pizzan för pizza är inte skräpmat!

Finns det något du ogillar eller något du gillar lite för mycket?

Jag gillar inte ostron. Det är så synd! Jag vill vara en person som äter ostron med ett glas champagne. Men det går inte. Mitt ”guitly pleasure” är ostkaka i aluminiumform. Jag kan äta en hel ostkaka själv framför tvn.

Tips från redaktionen! Lär dig laga pizza som Sandra, testa hennes kantarellpizza med lagrad ost >>

Goda recept från Sandra Mastio