Potatis på alla sätt

Potatis på alla sätt

Potatisen är en av våra bästa vänner i köket, eftersom det går att göra så mycket med den. Här är de bästa sätten att använda potatisen på.

Koka: Välj potatis av samma storlek och lägg i en kastrull med kokande vatten som precis täcker potatisarna. Salta! Koktiden kan variera mellan 10-25 minuter – använd en potatissticka för att kolla att de är klara.

Steka: Kokt potatis är bra att steka dagen efter. Skär i bitar och klicka ner smör i pannan och tillsätt potatisen. Krydda med salt, peppar och fransk dragon eller dill. Det går också att krydda med chili eller vitlök.

Råsteka: Välj en fast potatissort och skala och skär den i skivor. Låt rinna av på hushållspapper. Stek i stekpanna med rapsolja och smör tills den är gyllenbrun. Salta och peppra.

Rosta: Bäst är att använda en fast potatissort, även om mjöliga också funkar att använda. Ungsbakad potatis ska vara mjuk inuti och krispig utanpå. Bäst är att dela potatisen på längden, i klyftor eller halvor. Skalet kan gärna vara kvar. Värm ugnen till 225 grader och rosta i ugnen i cirka 30 minuter. Vänd då och då och salta och krydda när potatisen nästan är klar.

Baka: King Edward är en av de bästa sorterna att använda om du ska baka potatis, eftersom den redan är mjölig och mjuk. Stick hål i skalet på 200 grader och baka ugnen i cirka 1 timme. Du kan också köra den i mikron på full effekt i 5 minuter per potatis.

Mosa: Välj en mjölig potatissort. Koka den mjuk i saltat vatten och pressa genom potatispress och tillsätt varm mjölk och smör. Rör om ordentligt och smaksätt med salt, peppar och örter.

Gratinera: Fast potatis passar bäst när du ska gratinera. Värm ugnen till 150 grader. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Lägg skivorna i kallt vatten en stund och torka av på hushållspapper. Smöra en form och lägg potatisen i lager och varva med salt och peppar. Klicka över smör och häll på mjölk. Grädda i ugnen 1 timme tills potatisen är mjuk, grädden krämig och ytan gyllenbrun.

Stuva: Koka potatisen. Vispa ihop mjölk, grädde, och mjöl i en annan kastrull. Koka ihop och lägg i smör och kokt potatisen, värm i några minuter. Smaka av med salt, peppar och goda örter.

Fritera: Använd gärna Bintjepotatis och skär den i stavar. Lägg stavarna i vatten (då sköljer du bort stärkelsen). Ta upp ur vattnet och torka på hushållspapper. Den ska vara riktigt torrt när den friteras. Fritera potatisen i två omgångar. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med flingsalt.

Källa: merpotatis.nu

Potatis - bästa tillbehöret!