Olivolja därför är det bästa valet headerzeta_logo_svg

Olivolja - därför är det bästa valet

Mättat fett, omättat fett och kolesterol är begrepp vi ofta får höra. Men vad är egentligen skillnaden, vilket fett är det "bra" fettet och vad gör att olivolja sticker ut? Här reder vi ut begreppen och förklarar var du hittar de goda fetterna - i dubbel bemärkelse!

Visst får man ofta höra att valet av fett påverkar hälsan, men istället för att lägga fokus på mängden fett bör man lägga fokus på vilken kvalitet fettet har! Livsmedelverket rekommenderar att dra ner på mängden mättat fett och öka mängden omättat fett. Så, vad är egentligen vad?

Bröd med olivolja

Mättat och omättat fett

Kort förklarat kommer mättat fett från djurriket i produkter som kött, smör och ost. Medan du hittar omättat fett i växtriket, som tillexempel rapsolja, olivolja och nötter. Proportionerna mellan de olika fetterna varierar såklart och vissa livsmedel innehåller mer omättat fett än mättat fett - och vice versa. Så ett enkelt råd är att välja livsmedel med mer omättat fett än mättat fett. Hellre mer olivolja än mer smör och hellre mer nötter än mer kött. Välj gärna fet fisk så ofta som möjligt, som även den innehåller mycket fleromättat fett.

Valet av fett påverkar kolesterolet

Höga halter av kolesterol anses vara en av riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom och där kan vi hjälpa kroppen genom att göra bra livsmedelsval. Den senaste forskningen visar att en stor anledning till att byta ut mättat fett mot omättat i maten är att det hjälper kroppen att bibehålla normal kolesterolhalt i blodet.

Olivträd och olivolja

Därför är olivolja det bästa valet

Extra jungfruolivolja är unik! Ingen annan olja produceras enligt ett lika tydligt och hårt regelverk, som bland annat förbjuder tillsatser och höga temperaturer vid tillverkning. Oljan kallpressas även mekaniskt vilket gör att oljan behåller sitt fina näringsinnehåll.

Olivolja innehåller till största delen omättat fett, men det är inte bara olivoljans fina fettkvalitet som är bra för vår hälsa. Olivolja innehåller även aktiva ämnen som kallas polyfenoler, det är en typ av antioxidant. Extra jungfruolivolja har därför fått ett kvalificerat hälsopåstående*. Till stöd för det hälsopåståendet finns en lång rad studier där forskare kunnat visa att extra jungfruolivoljan har en positiv effekt på vårt kolesterolvärde.

Här nedan hittar du inspirerande och goda recept från Medelhavet!

Rätter från Medelhavet

Zeta Enkel tomat- och burratasallad
Zeta Potatissallad med kapris och citron
ENKELT
Zeta Pinsa med citron, burrata och pistagenötter
Zeta Stekt broccoli med vitlök och chili
ENKELT
Zeta Pasta med brysselkål och valnötter
ENKELT
Zeta Pasta med rökt lax och citron
Zeta Bolognese med pasta tagliatelle NY
POPULÄRT
Krämig burrata med marinerade tomater
Hummus med fetaost och oliver RÄTT BILD