Odla vitlök hemma

Odla vitlök hemma – så gör du!

Vitlök är en våra vanligaste ingredienser och används i oändligt många recept! Så vad vore bättre än att odla vitlök hemma i trädgården eller på balkongen? Här är en enkel guide till att odla din första vitlök!

1. Odla på hösten

Vitlöken tar sig som bäst när den odlas på hösten, gärna under oktober. Odlas den under våren finns en risk att lökarna inte hinner bli så stora. Sätt löken i soligt läge och i väldränerad jord. Löken kan sättas i pallkrage, på friland eller i stor kruka på balkongen.

2. Välj rätt lök och jord

Köp sättlök från en trädgårdshandel för att vara på den säkra sidan. Du kan också använda klyftor från din tidigare skörd. Men vitlöken som säljs i matbutiken passar sig inte till odling.

Välj en näringsrik och väldränerad jord och tillför gärna gödsel eller kompost för att ge extra närig!

Odla vitlök

3. Så planterar du

Gräv 5 cm djupa små gropar och placera klyftorna med den spetsiga änden uppåt. Ha ett avstånd på cirka 10 cm mellan varje vitlöksklyfta. Vattna ordentligt och täck gärna med ett lager löv.

4. Dags att skörda

I början på sommaren kan du skörda vitlöken, men då är det en färsk vitlök som ännu inte hunnit få några klyftor och som smakar milt. I slutet på sommaren när den gröna blasten börjar vissna, då är det dags att skörda! Dra försiktigt upp löken, klipp bort blasten och låt den sedan torka på en sval, torr och mörk plats i några veckor.

Tips! Odla inomhus och njut av den smakrika blasten.
Det går att odla vitlök inomhus i kruka också, men det kommer då inte bli några lökar. Däremot går vitlöksblasten att skörda och smakar milt och gott. Perfekt som krydda eller i sallader.

Goda recept med vitlök

ENKELT
Körsbärstomater med vitlök
Grillade färska vitlökar med smörsås_01
30 m