Grillade färska vitlökar med smörsås

Grillade färska vitlökar med smörsås_01
Foto: Simon Bajada

Grillade färska vitlökar med smörsås

Av: Mauritz Larsson Stormgaard

Från: Nyhetsmorgon

6 ingredienser

30 m

Grillade färska vitlökar med smörsås är en somrig och enkel rätt som passar perfekt till grillkvällen!

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 6 färska vitlökar (späd färsk gullök eller salladslök)
  • 2 msk neutral olja
  • 1 krm flingsalt

Grillad smörsås

  • 200 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Skölj och putsa de färska vitlökarna rena. Vänd dem sedan i olja.
  2. Grilla vitlökarna direkt på gallret över en varm glödbädd. Grilla dem ca 5 minuter och vänd dem några gånger under tiden.
  3. Salta med flingsalt.
  4. Dela dem på längden och servera med den grillade smörsåsen. Se recept nedan.

Grillad smörsås

  1. Tärna smöret och lägg det i en kastrull. Lägg en bit glödande kol i smöret och rör runt.
  2. Håll kastrullen över värmen tills det är helt smält. Sila bort kolbiten och häll över smöret i ett litermått.
  3. Häll äggulorna och vattnet i kastrullen och vispa ihop över värmen. Tillsätt sedan det smälta smöret lite i taget och vispa samtidigt tills såsen tjocknar. Servera omgående.