Ugnsbakad kyckling med rostad vitlöksdressing, couscous och mandlar

koket.se
Ugnsbakad kyckling med rostad vitlöksdressing, couscous och mandlar
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Ugnsbakad kyckling med rostad vitlöksdressing, couscous och mandlar

19 ingredienser

25 m

Kycklinglårfilé som ugnsrostas tillsammans med mycket vitlök. Den rostade vitlöken används sedan i en kall crème fraiche-sås. Servera med mustig couscous, persilja och rostade mandlar.

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Kycklinglår

  • 600 g kycklinglårfilé urbenad
  • 2 hela vitlökar
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja

Rostad vitlöksdressing

  • 10 klyftor vitlök, rostade (från ovan)
  • 0,5 citron, saft och skal
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl crème fraîche
  • salt

Couscous med mandlar

  • 3 dl couscous
  • 4 dl utspädd kycklingbuljong
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl salta mandlar, grovhackade
  • 1 dl färsk bladpersilja, grovhackad
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • citron, skalet, rivet
  • färsk bladpersilja

Gör så här

Kyckling

  1. Putsa kycklingen (om det behövs). Dela vitlöken på mitten. Lägg i en form och blanda med olivolja. Salta och peppra.
  2. Baka på 250 grader ca 20 minuter tills kycklingen är klar och vitlöken är mjuk.

Rostad vitlöksdressing

  1. Ploppa ut de rostade vitlöksklyftorna. Mosa och blanda med citron, olivolja och crème fraiche. Smaka av med salt. Om såsen blir för tjock, kan du använda lite av saften från formen med kycklingen och spä ut med.

Couscous med mandlar

  1. Koka upp kycklingbuljongen. Blanda med couscous och olivolja i en form. Plasta och låt svälla i ca 15 minuter.
  2. Blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.