Halloumi, eldost och grillost - vad är skillnaden?

Halloumi - den gnissliga favoritosten som tagit huvudrollen på mångas grillar, i sallader och grytor. Under de senaste åren har det tagits fram ett helt gäng varianter på halloumi. Eldost, grillost, fjälloumi med flera - kärt barn har många namn, här försöker vi reda ut dem!

Halloumin är strikt varumärkesskyddat och får endast produceras på Cypern. Under 2019 upplyste bland annat WWF om att djuren på just Cypern matas med mer än 40 gånger mer antibiotika än svenska djur. Detta utgör en stor folkhälsoutmaning då det i förlängningen kan leda till utökad antibiotikaresistens, vilket givetvis ifrågasätter konsumtionen av halloumi. Men misströsta ej, det finns mängder av alternativ! Här förklarar vi de olika!

Halloumi

Den klassiska halloumin är varumärkesskyddad och för att få kallas halloumi måste osten uppfylla vissa krav. Dels måste en halloumiost innehålla minst 80 % komjölk och så måste osten vara tillverkad på Cypern. 

Grillost 

Grillost är en ost gjord på komjölk som liknar halloumi i smak och konsistens. Osten tillverkas ofta i Bulgarien och säljs i många matbutiker. En perfekt ost att ersätta halloumi med då den både går att grilla och steka. 

Här hittar du goda recept med halloumi där halloumin går att ersätta med grillost!

Eldost 

Eftersom att Halloumi är varumärkesskyddat går det inte att tillverka en exakt kopia i svensk tappning. Eldost är således en svensk tolkning av halloumi som är skapat av Sveriges Gårdsmejerier. Osten går att hitta i vissa delikatessbutiker och gårdsbutiker. 

Grilloumi 

Grilloumi är Fontanas egenproducerade stekost som har varumärkesskyddats av företaget. Osten påminner om klassikern halloumi i smaken men behöver inte följa regler om innehåll och produktionsplats. Grilloumin tillverkas i Grekland. 

Fjälloumi 

Marie Mandelmanns egna recept på hemgjord halloumi. Ett miljövänligt och roligt sätt att skapa sin alldeles egna ost på.  

Receptet hittar du här!

Fler matiga tips!

 • Burratasallad med persika och mandel

  Vad är burrata?

  Den krämigt goda italienska osten Burrata blir allt mer populär och dyker ofta upp i såväl recept som på restaurang. Men vad är Burrata egentligen?
 • Fransk omelett

  Otroliga omeletter till frukost, lunch och middag

  Omelett är en sådan rätt som funkar till alla dagens mål. Perfekt att enkelt slänga ihop till frukost, som busenkel matig lunch eller fyll omeletten med mängder av godsaker för en mättande middag.
 • Sötpotatisgratäng med sallad på betor

  Rätt med rester

  Blir det alltid kvar mat i kastrullen efter kvällens middag? Här har vi samlat rätter som du kan fylla ut med det du har hemma.

Fler recept med halloumi (eller annan alternativ ost)