Ugnsbakat ris med grillost och syrlig sås

koket.se
Ugnsbakat ris med grillost och syrlig sås
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Ugnsbakat ris med grillost och syrlig sås

18 ingredienser

45 min

Smidig rätt där riset tillagas i ugnen och får fin färg och god smak av bland annat gurkmeja, spiskummin och kardemumma. Till det smakrika riset blir det stekt grillost och en syrlig sås på yoghurt, citron och persilja.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 msk olivolja
  • 2 gula lökar, tunt skivade
  • 2 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 4 morötter
  • 200 g grillost
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 2 dl torkade gröna linser
  • 3 dl basmatiris
  • 8 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning

Syrlig sås

  • 1 knippe persilja (stort)
  • 1 citron
  • 2 dl yoghurt
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva lök, vitlök och morot.
  2. Stek vitlök och gul lök mjukt i olivolja i en kastrull. Tillsätt spiskummin, kardemumma, gurkmeja och mycket svartpeppar.
  3. Häll ned riset, linserna och morot, rör runt.
  4. Häll på vatten, smulad buljongtärning och salt. Låt det få ett uppkok och häll sedan allt i en ugnssäker form och täck med aluminiumfolie.
  5. Tillaga i ugnen ca 15 minuter, rör runt och tillaga ytterligare ca 20 minuter utan folie.
  6. Ta ut formen och låt riset ånga några minuter innan servering.
  7. Tärna och stek grillosten gyllene i olivolja i en stekpanna.
  8. Mixa persilja med lite pressad citronsaft och finrivet skal, salt och olivolja. Vänd ned i yoghurten. Smaka av och se om det behövs mer citronsaft.
  9. Toppa riset med den stekta osten och servera med den syrliga yoghurtsåsen.